Biebpunten Huis73 stoppen per 1 oktober: ‘niet meer rendabel’

De zogeheten Biebpunten van Huis73 in Den Bosch stoppen per 1 oktober 2020. Dat meldt Huis73 op de eigen website.

Volgens de bibliotheek is er te weinig animo voor de service waarbij geïnteresseerden gereserveerde boeken kunnen ophalen en inleveren op een locatie in de buurt.

De Biebpunten werden ongeveer tien jaar geleden in het leven geroepen, met als doel om ouderen niet te hoeven verplichten om zelf naar een bibliotheek te komen. In die tijd werden er zes locaties gebruikt, te weten Sociaal Cultureel Centrum De Helftheuvel, Sociaal-Cultureel Centrum De Biechten, SSC De Schans, Wijkplein Het Centrum, Sociaal-Cultureel Centrum D’n As in Empel en Engelenburcht in Engelen. Dat was volgens Martin Hol, manager stadsbibliotheken Den Bosch, een operatie die niet meer vol te houden was.

“Omdat het voor een kwetsbare doelgroep was, wilden we nog niet zomaar overal mee stopen, maar de Biebpunten hebben nooit een hele grote vlucht genomen. Ter illustratie; in 2019 hebben er maar 140 mensen gebruik gemaakt van die zes punten. En daarvoor moet je wel een hele organisatie op de been houden: de boeken moesten uit de kast worden gehaald, in een pakket worden gestopt, op transport naar de locatie en vervolgens weer omgedraaid. Daar zat een heel proces achter en dan blijkt dat het niet meer rendabel is.”

Om de leners en betrokkenen niet onaangenaam te verrassen, heeft Huis73 contact met hen opgenomen om de alternatieven te bespreken. Daaruit kwam vooral het al bestaande concept Bibliotheek aan Huis prominent naar voren als meest gekozen optie. Bij die service wordt er een lener gekoppeld aan een vrijwilliger, die zelf de boeken haalt die de lener wil en ze vervolgens aan huis bezorgt.