Bier tijdens carnaval duurder en kleiner, hoe zit dat?
Een pilsje tijdens carnaval in Oeteldonk wordt kleiner én duurder. Op sociale media barstte een storm van kritiek los toen het bekend werd. Toch lijkt het erger dan het is.
Kleiner
Het glas gaat van een tapmaat van 22 cl naar 20 cl. Dat is inderdaad een verkleining, maar alleen in vergelijking met 11-11. Toen sloten café-eigenaren een contract met fabrikant DrinkCup voor de productie van statiegeldbekers. Daarvoor was de wegwerpbeker de norm.
Ook Loek de Graauw van café De Smidse deed mee aan de pilot. "We merkten op dat de beker groter was dan voorheen. Vroeger had de beker namelijk altijd een tapmaat van 20 cl. De nieuwe beker krijgt ook weer 20 cl. Hij gaat dus weer terug naar de oude maat." 20 centiliter is overigens de maat van een fluitje.

Links de beker voor tijdens carnaval, rechts de beker die op 11-11 gebruikt werd.
Duurder
Dan de vraag of het biertje tijdens carnaval duurder is geworden. Een pilsje van 20 cl kost tijdens carnaval gemiddeld €3,20. "Bier is duurder geworden sinds 1 januari, doordat de brancheprijzen voor bier met 10% zijn gestegen," zegt De Graauw. Ook andere kosten drukken op de prijs. "Dat heeft niets met carnaval zelf te maken."
Het statiegeld op de beker is echter wél duurder geworden. Kostte de beker tijdens 11-11 nog 50 cent, is dat nu 1 euro. "Dat rekent makkelijker ten eerste," stelt De Graauw. "Als je een bacardi cola, een wijntje en een biertje bestelt en twee bekers teruggeeft, wordt dat een stuk lastiger rekenen met 50 cent dan met een euro. Zeker aan het einde van de dag."
Statiegeld voor de beker hoeft maar een keer te worden uitgegeven, bij de eerste aankoop. Als er steeds weer genoeg bekers worden teruggegeven, hoef je niet nog een keer een euro voor de beker te betalen.
Achterlaten
De grootste reden is echter vrij simpel. Tijdens 11-11 werden nog veel bekers achtergelaten. "50 cent is dan toch te weinig voor mensen om hun beker bij zich te houden. Met 1 euro ligt dat toch wat anders, hopen wij."
Bovendien worden dezelfde bekers ook in andere steden gebruikt. In Tilburg kost de beker al 1 euro. Als Den Bosch een prijs van 50 cent blijft hanteren, kan dat als verdienmodel worden gemaakt door vindingrijke handelaars.