advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Bierverkoop historisch laag, daling van 89%

Volgens de landelijke bierbrouwersorganisatie, Nederlandse Brouwers, is de bierconsumptie flink gedaald. Afgelopen jaar is er voor ruim een miljard liter aan bier verkocht. Dat is twee honderd miljoen liter minder dan vorig jaar. Het is de eerste daling in vijf jaar tijd.

Leonard Hamers is medeoprichter van De Bossche Brouwers aan de Vaart in Den Bosch. Hij merkt ook dat er een afname is in bierconsumptie. “Wij verkopen nu geen bier. Als je kijkt naar hoeveel bier wij normaal, dan is het voor ons een rampzalig jaar geweest”, vertelt hij. Sinds de horeca half oktober zijn deuren moest sluiten, is er een landelijke daling van 89 procent te zien.

Thuisconsumptie

Er is een kleine stijging van vijf procent te zien in het aantal bier dat thuis gedronken wordt. Een logisch gevolg van de lockdown. “We hebben gemerkt dat ons kop op pakket, een bierpakket voor thuis, goed heeft verkocht. We zien dan ook dat er thuis meer geconsumeerd wordt.”, zegt Hamers. Toch kon het succes niet voorkomen dat 2020 een rampjaar was voor het café.

Nederlandse Brouwers verwacht dat ook in 2021 het aantal liters bier dat geschonken wordt ook minder zal zijn nu de lockdown tot 9 februari is verlengd. Hamers vertelt dat het rampzalig zou zijn als kroegen pas in april open kunnen. “We hebben maar een korte periode hier op de Tramkade waar we ons ding kunnen doen. Vijf jaar en daar valt een jaar van weg. Dat is een flinke domper. Het begint bij ons nu wel aardig te jeuken om weer iets te mogen doen.” zegt Hamers.