Bij de Wondering kunnen leerlingen in eigen tempo leren, maar geen kopie Maashorst School
Na de zomervakantie krijgt Uden er een nieuwe school bij, de Wondering. Helma van de Rakt en Cindy Versteeg beginnen een particuliere school waarbij ‘natuurlijk leren’ voorop staat. Opmerkelijk want Van de Rakt begon eerder de soortgelijke Maashorst School.
Bij ‘natuurlijk leren’ draait het erom dat kinderen zich in hun eigen tempo ontwikkelen. “Pas wanneer jij daar aan toe bent, ga je ermee aan de slag”, vertelt Versteeg. “Het ene kind kan fantastisch rekenen op zijn zevende, terwijl de ander dat pas op zijn negende heeft. Ieder kind heeft zijn eigen tempo”, aldus Van de Rakt.
Met diezelfde manier van leren richtte Van de Rakt in 2017 de Maashorst School op. Die werd een paar jaar later gefinancierd met overheidsgeld. Dat betekende dat de school aan strengere eisen moest voldoen zoals een minimaal aantal leerlingen.
Geen concurrentie
Versteeg geeft nog tot en met de zomervakantie les op de Maashorst School. Mede door corona heeft die school op dit moment te weinig leerlingen. Bang dat beide scholen elkaar voor de voeten gaan lopen is ze niet. Ook bij de Maashorst School denken ze dat. “We juichen het initiatief alleen maar toe omdat we de behoefte aan een andere manier van onderwijs zien. Ouders kiezen uiteindelijk waar hun kind het beste tot hun recht komt”, laat de school weten.
Dat strookt niet met het principe dat Versteeg en Van de Rakt voor ogen hebben. “Als particuliere school heb je veel meer vrijheid in het vormgeven van onderwijs. Je kan de methodes loslaten”, zegt Van de Rakt die benadrukt dat de Wondering een particuliere school zal blijven.
Ouderbijdrage
De Wondering ontvangt geen geld vanuit de overheid. Ouders betalen de kosten die vaak hoger zijn. Van de Rakt verwacht daar geen problemen mee. “We gaan vragen of mensen willen bijdragen naar rato. Als je een goed inkomen hebt dan is het fijn als je meer bijdraagt. Daarmee kan iemand die het niet kan betalen toch komen.” Ook wordt de samenwerking gezocht met bedrijven.
(Tekst loopt verder onder de video)
Brede doelgroep
De leerlingen van de Wondering kunnen hun hele schoolcarrière daar volgen. De school richt zich op leerlingen tussen de 4 en 22 jaar. “Als je tot je 23ste geen diploma hebt, wordt je gevolgd door de leerplichtambtenaar. Die kijkt naar hoe je jezelf gaat standhouden in de maatschappij. Vandaar die leeftijdscategorie. Maar we verwachten dat leerlingen eerder uitstromen”, legt Van de Rakt uit.