advertentie Banner SNLR.nl

Bij gemeentes in coronabrandhaard melden maar weinig medewerkers zich ziek

Drie van onze vier gemeentes hebben tijdens de coronacrisis géén last van opvallend ziekteverzuim onder hun personeel. Alleen in Den Bosch moesten alle zeilen worden bijgezet.

Dat blijkt uit cijfers die Dtv bij de gemeenten Oss, Bernheze, Uden en ’s-Hertogenbosch opvroeg.

In Oss, waar tot nu toe in ieder geval 87 coronapatiënten zijn overleden, hebben ze zelfs te maken met “verzuim dat lager is dan ons reguliere verzuim”, aldus de gemeente. Ook in Bernheze, waar onlangs nog wethouder Van Boekel gedurende twee maanden met mysterieus ziekteverlof ging, zien ze geen verandering in het ziekteverzuim in de coronaperiode. Voor de ziekmeldingen die er wel waren, heeft Bernheze dan ook geen extra geld hoeven uit te trekken. “We hebben dit verzuim opgevangen zoals we altijd doen, met collegiale vervanging en waar nodig herprioritering van werkzaamheden”.

Uden heeft sinds de corona-uitbraak afscheid moeten nemen van in ieder geval 63 inwoners van wie het bekend was dat zij overleden aan (de gevolgen van) het coronavirus. Maar ook hier is volgens de gemeente het verzuimpercentage van haar personeel niet “opvallend toegenomen”. Het totale verzuimcijfer is hier in de maand maart met 1% gestegen ten opzichte van maart 2019. “Wel opvallend is dat die stijging vooral is te zien bij functies die in direct contact staan met inwoners, zoals medewerkers van ons Klant Contact Centrum (KCC)”, aldus de gemeente.

Den Bosch is de enige gemeente die wél te maken kreeg met een flinke stijging in het aantal ziekmeldingen, “tot op het hoogtepunt een verdubbeling van het normale verzuim per dag in die periode was bereikt”. De gemeente geeft aan dat op de piek van de crisis, in de week van 19 maart, meer dan negen procent van het personeelsbestand verzuimde.

Creatieve oplossingen

Die naar eigen zeggen korte piek in ziekteverzuim dwong de gemeente om verder te kijken dan haar neus lang was. “Terwijl het op sommige afdelingen rustiger werd, moesten andere afdelingen zoals de Afvalstoffendienst en Gemeentelijk Contact Centrum alle zeilen bijzetten.” En dus stond er in Den Bosch opeens kantoorpersoneel op de vuilniswagen, of stonden er gepensioneerde medewerkers bij het stadhuis achter de balie. Zo kon de gemeente naar eigen zeggen de kosten voor deze piek in ziekmeldingen zo beperkt mogelijk houden.

Inmiddels ligt het ziekteverzuim ook bij de gemeente ’s-Hertogenbosch overigens weer een stuk lager. Volgens de gemeente werd eind april weer de normale waarde voor die tijd van het jaar bereikt.

Het is overigens voor de ziekmeldingen bij onze gemeentes lastig te bepalen in hoeverre dit daadwerkelijk om ‘coronaziekmeldingen’ ging. De reden van ziekmelding wordt namelijk vanwege de privacy van medewerkers niet gedocumenteerd. Bovendien zijn er natuurlijk een hoop mensen ziek geweest, waarvan niet met zekerheid te zeggen is of zij wel of niet corona hebben gehad.