Bij Rosmalen pluk je straks je eigen eten uit het bos

In Rosmalen wordt komende herfst een begin gemaakt met het aanplanten van een nieuw voedselbos. Voedselbos Woest gaat het heten. Het bos komt in het Kanaalpark, tussen de wijk de Groote Wielen en het Maximakanaal. Het bos heet Woest omdat de natuur grotendeels haar gang kan gaan.

Het zijn nu nog lege weilanden aan de rand van de wijk de Groote Wielen. Maar over een paar jaar ziet het er hier heel anders uit. Jade Koop van Jade Reforestry ontwerpt de tuin en helpt met de aanlag. Zij laat zien hoe het er straks uit gaat zien.

“Het ziet er hier straks uit als jong bos. Er staan dan veel bomen en struiken”, vertelt Koop. “Nu lopen we door het gras heen,  maar dan loop je tussen de struiken en de bomen. Over tien jaar is er veel meer schaduw en een veel gevarieerder bos. Dan zie je veel meer natuur dan in zo’n gras land.”

In de video zie je hoe Voedselbos Woest er nu uit ziet:

Een van de initiatiefnemers van Voedselbos Woest is Annemarie Hendriks. Ze is al twee jaar bezig om het bos voor elkaar te krijgen. Hendriks wil een betere manier van landbouw die beter past bij de natuur. “Een voedselbos heeft meerdere lagen. Bomen, struiken, maar ook kruiden en paddenstoelen. Het is natuur waar je ook uit kan oogsten.”

Het bos is straks openbaar toegankelijk. Iedereen die wil mag het bos in, en er ook uit plukken. “Ik hoop dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en dat dat ook goed gaat”, zegt Hendriks.

In de herfst worden de eerste bomen en struiken aangeplant. “Het allereerste zullen de bessenstruiken bessen geven. Dat zal over een jaar of twee zijn”, vertelt Hendrik. Je moet dus wel geduld hebben voor zo’n voedselbos. “Het is niet iets wat je zo aan kan planten en volgend jaar kan plukken’, vult Koop aan. “Het is een systeem dat decennia lang nodig heeft voor het volwassen is.”