advertentie Banner SNLR.nl

SQ Vision / Gabor Heeres

Bijna honderd autobranden in Oss: een reconstructie

Sinds januari 2018 zijn er in Oss 92 autobranden geweest. Er is nog niemand opgepakt voor deze branden, die in sommige gevallen levensgevaarlijk waren. Een reconstructie.

Bijna honderd autobranden in de gemeente Oss in de afgelopen twee jaar. Dat was de directe aanleiding voor de uitgebreide reportage van woensdag, over het effect van deze branden op de autopremies. Maar wat is er precies gebeurd tussen die brand in 2018 en nu?

In januari 2018 vatte er midden in de nacht een auto vlam aan de Brabantstraat in Oss. De politie gaf aan “brandstichting niet uit te kunnen sluiten”. Na deze volgde het aantal autobranden elkaar snel op; op 31 december 2018 stond de teller op 36, en een jaar later zijn er al minstens 83 auto’s in vlammen opgegaan. Inmiddels zijn het er dus 92.

Levensgevaarlijk

De autobranden hebben, tot het moment van schrijven, nog geen slachtoffers gemaakt. Waarschijnlijk omdat de auto’s meestal ’s nachts in brand worden gezet, op een parkeerplaats. Dat veranderde in december 2019, toen de auto van een gezin aan de Staringstraat vlam vatte. De auto stond namelijk geparkeerd onder de carport, en het vuur sloeg al snel over van de carport naar de woning. Hier lag het jonge gezin van vier te slapen; zij konden met hulp van hun buren nog maar net op tijd ontsnappen aan de vlammen.

De tekst loopt door onder de tijdlijn.

Pyromaan nog niet opgepakt

De enige aanhouding die in het kader van het autobrandenonderzoek is verricht, vond in februari dit jaar plaats. Een Poolse man is toen opgepakt, nadat hij een bestelbusje in lichterlaaie had gezet en zijn eigen daad ook nog gefilmd én online gezet had. Een dag later bleek echter al dat hij, volgens informatie van de politie, naar alle waarschijnlijkheid, niets met de serie autobranden te maken had.

Op recente vragen van Dtv Nieuws over het onderzoek wil de politie geen antwoord geven. “Alles wat we tot nu toe over de branden konden zeggen is wel gezegd. Er is wat ons betreft nu geen belang om opnieuw mee te werken”, aldus een woordvoerder van de politie.