Bijna twaalf jaar geleden vocht Ferry in Afghanistan, nu ziet hij dat het land opnieuw zucht onder de Taliban

In 2009 werd Ferry van de Grint uitgezonden naar Afghanistan, waar nu de Taliban weer de macht grijpen. De 33-jarige veteraan uit Rosmalen ziet de beelden met lede ogen aan, maar denkt niet dat de missie voor niets is geweest.

Van november 2009 tot april 2010 diende Ferry van de Grint uit Rosmalen als mitrailleurschutter – maar volgens hemzelf als ‘manusje-van-alles’ - in de stad Deh Rawod in de Afghaanse provincie Uruzgan. In dat half jaar maakte hij als 20-jarige veel mee, zoals de keren dat hij een bepaalde route door steden volgde. 

(Tekst loopt door onder de video)

“Je hebt niet genoeg tijd om overal te stoppen en te praten met mensen, dus af en toe moet je het doen met een aantal keer zwaaien vanuit de auto en gewoon doorrijden naar de bestemming. In diezelfde ademteug rijden de Taliban achter je aan en die zeggen: ‘Als je nog één keer terugzwaait, hakken we je hand eraf’."

Vrijbrief

Bijna twaalf jaar nadat Van de Grint’s missie in Afghanistan begon, is het land al weken groot in het nieuws. Hij snapt dat de situatie in korte tijd zo zorgelijk is geworden.

“Dit is niet heel onbegrijpelijk. Met het terugtrekken van alle geallieerde troepen is er een vrijbrief gegeven. En het enige geruststellende is dat ze (de Taliban, red.) een andere visie dan twintig jaar geleden hebben.”

Opsporen

De blik is nu voornamelijk gericht op de tolken, waarvan er zich waarschijnlijk nog dertig in Afghanistan bevinden. Van de Grint weet hoe groot het risico voor hen is.

“We zijn er als Nederlanders geweest, er zijn Britten, Amerikanen, Australiërs geweest. Als je ooit als Afghaan als tolk hebt gefungeerd voor één van die eenheden, zou ik ook bang zijn voor m’n leven. De Taliban zeggen dat ze die mensen niet gaan opsporen.. Ik hoop dat ze hun woord nakomen.”

Naar eigen zeggen heeft Van de Grint zijn ervaringen uit zijn periode in Afghanistan een plekje kunnen geven, maar voor andere veteranen rijten de beelden van vandaag de dag oude wonden open: “Ik begrijp echt wel dat zeker de mannen die het slecht hebben verwerkt, nu naar de TV kijken en denken: ‘was het dan allemaal voor niks?’”

Van de Grint zelf is van plan om zijn ervaringen in te zetten voor een hoger doel. “Ik hoop in de toekomst therapeut te worden, zodat ik zowel militairen als het thuisfront beter kan leren omgaan met wat ze te wachten staat. Ik hoop daar als ervaringsdeskundige een aandeel in te hebben.”