advertentie Banner SP Website

Bijtende wisent is afgemaakt

NISTELRODE - De wisent die eerder in september een persoon beet in De Maashorst en een paar dagen later op een bezoeker af rende, is afgemaakt. Dat maakte Stichting Maashorst vandaag bekend.{jcomments on}


Volgens ARK Natuurontwikkeling was het gedrag van de wisent ongeschikt voor een publiek toegankelijk gebied. De organisatie werkt in drie Nederlandse natuurgebieden met wisenten en heeft dit type gedrag richting bezoekers niet eerder waargenomen.


Stichting Maashorst

Geert Versteijlen, voorzitter Stichting Maashorst in uitvoering: "Bij de introductie van de wisent hebben wij steeds aangegeven dat de veiligheid van de bezoekers aan ons gebied voorop staat. Wij scharen ons dan ook achter het besluit van ARK om het dier uit De Maashorst te verwijderen. Het belang van de proefperiode en een stapsgewijze inzet van de dieren wordt hiermee nogmaals onderstreept. Begin 2017 zal een evaluatiemoment zijn waarin alle ervaringen worden meegenomen."


Incidenten

Op 14 september vond er tijdens gedragsonderzoek een bijtincident plaats met een Maashorstranger. Er is toen besloten om de stier extra in de gaten te houden. Op 23 september is een wisentstier op een bezoeker afgerend die achter het hek aan de Weversweg in Zeeland naar de wisenten in het wengebied stond te kijken. De stier heeft dreigend tegen het hek gestoten en keerde toen weer om. Naar aanleiding van de gebeurtenis heeft ARK contact gehad met de bezoeker en een getuige. Het blijkt om dezelfde stier te gaan.


'Afmaken enige mogelijkheid'

Dergelijk gedrag is volgens ARK Natuurontwikkeling en Stichting Maashorst onaanvaardbaar in een gebied dat straks ook voor recreanten toegankelijk moet zijn. Deze wisent is daarom niet te handhaven, ook niet in een ander gebied. Het dier doden bleef als enige mogelijkheid over.