advertentie Banner SNLR.nl

Bijzondere 18e-eeuwse schouw ontdekt in Den Bosch

Tijdens sloopwerkzaamheden in een pand in de Hinthamerstraat in Den Bosch is een bijzondere schouw uit de 18e eeuw ontdekt.

De resten kwamen tevoorschijn toen een verlaagd plafond weggehaald werd. Bouwhistoricus Bianca Eikhoudt ontdekte de boezem van een haard, dat waarschijnlijk dateert uit 1780. In deze periode waren gestrikte linten namelijk populaire motieven in de decoratie en ook de vorm van de boezem is kenmerkend voor die tijd.

Zeldzame vondsten

Naast de boezem van de haard is ook nog een restant behang aangetroffen, wat ook vrij uniek is. In Nederland werd papierbehang namelijk pas na 1750 toegepast. Tot die tijd gebruikten welgestelde mensen muurschilderingen, wandtapijten of goudleer behang om de muren te verfraaien. Vanwege vervuiling is nu alleen een donkere ondergrond met een vaag patroon zichtbaar. Na de bouwvakvakantie zal een stuk van het behang verder onderzocht worden.

Het is zeldzaam dat er iets uit de 18e eeuw gevonden wordt in een huis in Den Bosch. In die tijd werd in de stad namelijk weinig gebouwd, omdat het economisch niet goed ging.