Bijzondere les over Tweede Wereldoorlog op Gymnasium Beekvliet
Op Gymnnasium Beekvliet was vrijdagmiddag een speciale gast uitgenodigd. De Canadese schrijfster Roslyn Franken was uitgenodigd om het verhaal van haar ouders, die na ondragelijke omstandigheden tijdens de Tweede Wereldeoorlog verliefd worden op elkaar, te komen vertellen.
De moeder van Franken, Schoontje Pagrach, was gevangene in kamp Vught, en werd uiteindelijk afgevoerd naar Auschwitz. Daar ontsnapt ze aan de dood in de gaskamers en komt uiteindelijk terug in Nederland. Vader, John Franken, van Nederlands-Indische komaf, was gevangen genomen door de Japanners en overleefde de atoombom op Nagasaki.
“Het is verbazingwekkend dat ze het allebei overleefden en verliefd werden. Als dochter is het voor mij zo belangrijk dat ik kinderen dit verhaal vertel.” Dat doet Franken dan ook. En dat maakte veel indruk om de leerlingen van het Gymnasium Beekvliet.
“Ik vond het vooral heel indrukwekkend”, vertelt de viertienjarige Jarno. “Natuurlijk kijk je wel eens films over de Tweede Wereldoorlog, maar om nu iemands persoonlijke ervaring te zien is dat toch wel speciaal.” Nathanaël (16) sluit zich daar bij aan. “Het geeft een meer emotionele lading aan het verhaal dat er verteld wordt.”
Franken heeft met dit verhaal een belangrijke boodschap aan de leerlingen: “Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zeiden ze ‘nooit meer’. Deze kinderen zijn de toekomst, de volgende generatie. Zij moeten weten dat ze dingen anders kunnen doen, ze hoeven dit niet opnieuw te laten gebeuren. Het begint allemaal bij hen, en ik wil hen leren over de kracht van zelf keuzes kunnen maken.”
Franken schreef een boek over het verhaal van hun ouders. Dat boek is nu ook te verkrijgen in Nationaal Monument Kamp Vught.