Poel van bioboer Jop uit Macharen genomineerd als ‘mooiste modderpoel’ van Nederland

Bioboer Jop uit Macharen heeft voor zijn varkens misschien wel de mooiste modderpoel van Nederland. Hij is daarvoor in ieder geval genomineerd door Wakker Dier, samen met een boer uit Ommen.

De verkiezing is donderdag van start gegaan en het publiek bepaalt wie er in de prijzen valt. "Geweldig. Ik had het niet verwacht, maar blijkbaar heb ik een heel mooie modderpoel voor mijn varkens", aldus varkensboer Jop van Toor.

Wakker Dier houdt de wedstrijd om aandacht te vragen voor het belang van een goede leefomgeving voor varkens. Rond kunnen woelen in de modder is daarbij een belangrijke voorwaarde. "Ik vind het goed dat er aandacht aan wordt besteed, omdat mensen vaak niet weten hoe een varken leeft. Als mijn varkens in de wei staan, zie ik voorbijgangers wel eens raar kijken, maar het is heel normaal dat varkens naar buiten gaan en in de modderpoel gaan." 

(De tekst gaat verder onder de video)

'Varken moet varken kunnen zijn'

Van Toor komt uit Oss en komt niet uit een boerenfamilie. Na de middelbare school volgde hij de opleiding veehouderij in Boxtel en uiteindelijk werd hij dus varkensboer. Het biologisch boeren moet daarbij voorop staan: “Ik wilde niet een boerderij met heel veel dieren. En ik vind het heel belangrijk dat een varken ook echt een varken mag zijn. Daar moeten wij niet iets aan willen veranderen.”

De modderpoel in Macharen won de titel al eens in 2016. Toen was het bedrijf nog in handen van de familie Loeffen. In 2018 nam Jop van Toor op 20-jarige leeftijd met hulp van zijn ouders de biologische varkenshouderij over.  De winnaar van de wedstrijd ‘Mooiste Modderpoel van Nederland’ wordt op 18 augustus bekendgemaakt. Stemmen kan tot die tijd via de website van Wakker Dier.