advertentie Banner SNLR.nl

Blij met Julius

Gastcolumnist Gé Wagemakers buigt zich over de vraag wat Julius Caesar kan betekenen voor Oss.{jcomments on}.

 

 

Gé Wagemakers schrijft:


'Nu Oss zo langzamerhand haar donkere verleden heeft omgezet in een gezonde trots, mede dankzij de film de Bende van Oss, hebben we weer iets nieuws te verwerken. Het nieuws dat 55 jaar voor de Christus, Julius Caesar hier is geweest. Nee niet rustig op een welverdiende vakantie aan de boorden van de Maas. Hij kwam op 'werkbezoek',  even orde op zaken stellen. Waar hoogwaardigheidsbekleders in deze tijd omgeven zijn door veiligheidsmaatregelen, nam Julius zijn eigen veiligheidsdiensten mee. Bij enige dreiging werden de lokale bewoners duidelijk te verstaan gegeven, wie hier de baas was.

 

Ik weet niet of u de film 300 hebt gezien, nou daar was de Bende van Oss, een romantische komedie bij. Die film 300 zou zo maar eens een goede weergave kunnen zijn van hetgeen in Kessel e.o. is gebeurd. Als ik de aantallen hoor, moet de Maas wekenlang rood hebben gekleurd van Germaans bloed. Van stoere krijgers, van vrouwen en kinderen. Van onze voorouders. Ik ben niet blij met Julius.

Maar zoals we dat ook hebben gedaan met het Osse criminele verleden, kunnen we deze bladzijde in de Osse geschiedenis, anders inkleuren dan zwart. Zwart is toch al zo'n beladen kleur. Oss moet zich laten inspireren door Asterix en Obelix, u weet wel uit dat dorpje wat moedig weerstand bleef bieden tegen de Romeinse overheersers. Zij hadden toverdrank, dat hebben wij ook. Verschillende brouwerijen in onze gemeente kunnen ons daarvan voorzien. Panoramix zou er jaloers op zijn. Onze burgemeester laat zich op het schild hijsen als er weer overwinning is te vieren. En natuurlijk gaan we samen aan het everzwijn-dieet, die we In de Maashorst gevangen hebben.

 

Ik kan nogal even doorgaan met wie de bard is (Rene van Rooij?), wie de visverkoper is (natuurlijk in de versmarkt). Ik pak mijn rijke verzameling Asterix en Obelix albums er nog eens bij en kijk wat Oss daarvan kan leren.
Oh ja, Cleopatra, die had Julius toch volledig in haar macht? Voor suggesties van de Osse Cleopatra hou ik me aanbevolen.'

 

Gé Wagemakers