'Blij toe dat tankstation uit 't Dorp verdwijnt'

De plannen voor de komst van 27 appartementen op de locatie van het huidige Shell-tankstation in het centrum van Heesch worden steeds serieuzer. Bouwmeester Jan van den Braak heeft intussen een wijziging van het bestemmingsplan aangevraagd.

De eerste plannen dateren uit 2018 en bestaan uit twee delen. Een appartementencomplex aan de kant van 't Dorp met 8 huur- en 5 koopwoningen. Aan de kant van de Hoge Wal komen nog eens 14 parkappartementen. "We zijn heel blij dat er gebouwd wordt in Bernheze en dat er initiatiefnemers als deze zijn. Dat het tankstation weg gaat is ook milieutechnisch interessant", vertelt wethouder Peter van Boekel. Zo verdwijnt een iconisch deel van het straatbeeld. "Blij toe", zegt Van den Braak. "Ik denk dat je het niet meer zou moeten willen en dat je in het centrum een dorp moet creëren."

Ik denk dat je het niet meer zou moeten willen en dat je in het centrum een dorp moet creëren

• Jan van den Braak, bouwmeester

De wethouder is te spreken over de plannen. Als Van den Braak maar enkele eisen in zijn plan meeneemt. Bijvoorbeeld voldoende dialoog met de omwonenden, dat de bomen aan de Hoge Wal blijven staan en dat het veilig is voor het verkeer. Dat is in een verbeterd plan ten opzichte van 2018 gebeurd.

Parkeergarage

Toch ontstond er begin 2020 commotie, toen ouders van basisschool De Toermalijn een handtekeningenactie startten. Zij waren bezorgd over de uitrit van de parkeergarage onder het nieuwe appartementencomplex. "Hun hadden op dat moment nog de oude tekeningen uit 2018. We hebben dat al verbeterd", meent Van den Braak. "Zo'n tankstation is een verkeersaantrekker. Met de appartementen verwachten we juist een afname van de verkeersaantrekking", voegt Van Boekel toe.

Aantasting van hun privacy

En dan zijn er nog bewoners van de Hoge Wal die in opstand komen. In totaal kwamen er 32 kritische brieven binnen bij de gemeente. De omwonenden vrezen voor aantasting van hun privacy. "Activiteiten organiseren op het voetbalveldje kan straks ook nog. En de nieuwe bewoners kunnen bij niemand in de tuin kijken. Daar hoeven ze niet bang voor te zijn aan de Hoge Wal."

De CDA-wethouder hoopt dat Van den Braak en omwonenden opnieuw met elkaar in gesprek gaan, tijdens de bestemmingsplanprocedure. "Tegenwoordig heb je bij vrijwel alle plannen bezwarenprocedures. Dat is erg jammer." Van den Braak heeft naar eigen zeggen al overeenstemming met de pandeigenaar van de Shell om over te gaan tot de aankoop van de grond. De bouwmeester van 't Traject hoopt dat hij in 2021 kan gaan bouwen.