advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

'Bloed op rugzak Rik is één op één van verdachte Abdallah A.'

Het bloed dat is aangetroffen op de rugzak van de op 19 april om het leven gebrachte Rik van de Rakt uit Heesch is één op één van verdachte Abdallah A.. Dat blijkt uit het NFI-rapport dat vandaag ter sprake kwam bij de pro-formazitting van deze strafzaak in Den Bosch.

Het onderzoek is afgerond en het einddossier is klaar. De officier van justitie gaf aan dat is afgezien van nader verhoor van verdachte A., niet alleen vanwege de taal en het feit dat er geen tolk is die dat dialect spreekt, maar ook vanwege de slechte psychische gesteldheid van verdachte.

TBS met dwangverpleging of zorgmachtiging
Aanbevolen is om TBS met dwangverpleging op te leggen. Advocaat T. Deckwitz van de verdachte wilde nog dat de mogelijkheid tot zorgmachtiging zou worden bekeken omdat volgens hem gedwongen medicatie niet mogelijk is bij TBS. "Het IND heeft het voornemen de verblijfsvergunning van verdachte in te trekken, waardoor hij niet langer rechtmatig in Nederland verblijft. Verdachte moet worden gestabiliseerd voordat we hem terugsturen naar Soedan waar hij met zijn complexe problematiek niet goed opgevangen wordt. Zorgmachtiging zou dan beter zijn", aldus de advocaat.

De officier van justitie wil geen zorgmachtiging. "Deze zaak voldoet niet aan de eisen daarvoor, verplichte zorg is niet geschikt om het beoogde doel te bereiken. Er is sprake van een hoog recidivegevaar, de maatschappij moet daartegen worden beveiligd. Juist in deze zaak moet je dit niet bij de doktoren laten, maar moet je juist de maatschappij beveiligen. In die zin is TBS met dwangverpleging nodig."

Besluit rechtbank
De rechtbank heeft beslist dat de twee deskundigen nader onderzoek moeten verrichten naar de  mogelijkheid voor een zorgmachtiging. Op die manier is de rechtbank ook beter voorgelicht op de mogelijke afdoening van deze zaak.

Verdachte Abdallah A., een 25-jarige statushouder uit Soedan die in Heesch woonde, was vrijdag - net als bij de eerste pro-formazitting op 19 juli - niet aanwezig in de rechtbank. Toen werd al duidelijk dat Van de Rakt een willekeurig gekozen slachtoffer is. De 18-jarige Rik van de Rakt uit Heesch werd op 19 april met messteken om het leven gebracht op de Julianasingel in Oss toen hij naar zijn werk fietste. Abdallah A. werd diezelfde dag in verwarde toestand aangehouden op het station in Oss.

De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 8 januari.