Boek over Vinkelse molen na jarenlange bouw: ‘Ode aan de vrijwilligers’

Molen De Zwaan in Vinkel wordt na jarenlange bouwwerkzaamheden vereeuwigd in een boek. “De bouw sluiten we af met dit boek”, zegt penningmeester Erik van der Lee.

In het boek komen vrijwilligers uitgebreid aan het woord over wat de molen voor hen betekent. "Het is een ode aan de vrijwilligers met mooie foto’s, anekdotes en verhalen", vertelt auteur Edward van den Bosch. Ook de verrassend rijke geschiedenis van het bouwwerk komt voorbij. Op zondag 19 september wordt het boek gepresenteerd.

(Tekst gaat verder onder de video.)

Michigan

Na de Tweede Wereldoorlog was uitgebreide restauratie noodzakelijk. Daar was echter geen geld voor en dus werd de molen afgebroken. De nog bruikbare delen werden in 1964 verkocht en gingen per schip naar de Verenigde Staten. Met de onderdelen werd een nieuwe molen gebouwd in Holland, Michigan.  

De inwoners van Vinkel verlangden rond 2009 naar hun molen. “De molenaar uit Holland heeft een aantal nachten wakker gelegen toen wij contact opnamen en vertelde dat we onze molen terug wilde”, grapt Erik van der Lee. Het terugkrijgen van de molen bleek geen optie, dus werd het plan geopperd om een replica te bouwen. De bouw daarvan werd in 2020 afgerond.

“De molenaar uit Holland zal ook aanwezig zijn bij de boekpresentatie”, aldus Van der Lee. “In Michigan hebben ze ook een boek gemaakt met een hoofdstuk over Vinkel. Nu hebben wij een boek waarin ook Holland aan bod komt.”

Wie interesse heeft om een exemplaar van het boek te kopen, kan nog contact opnemen met het molenbestuur via info@vinkelsemolen.nl.