Boer Johan Pennings probeert zijn eigen krachtvoer te telen

Boer Johan Pennings uit Heeswijk-Dinther doet mee aan een experiment om zelf krachtvoer te telen. De soja wordt uit het voer van de brandrode runderen gehaald en vervangen door een mengteelt van zomertarwe en veldbonen.

Op zijn weiland in Heeswijk-Dinther staan de zomertarwe en veldbonen volop in bloei. Vier hectare met experimenteel voedsel voor de brandrode runderen staan er op zijn veld. "Het gaat beter dan verwacht. Een aantal weken geleden stonden de gewassen nog laag bij de grond. Maar inmiddels zijn ze gegroeid als kool", zegt Johan Pennings. Door mee te doen aan het experiment neemt hij een risico want als blijkt dat de mengteelt niet goed werkt, heeft hij het werk voor niets gedaan.

(Tekst loop door onder video)

Toch weerhoudt het Pennings niet. Hij wil bewust de soja uit het krachtvoer halen. "De soja moet uit verre landen komen zoals Argentinië. Het duurt lange tijd voor het in Nederland is. Als dit experiment slaagt, teel ik mijn eigen krachtvoer en hoef ik de soja niet meer uit die landen te importeren. Daarmee verklein ik de ecologische voetafdruk."

Niet voor elk bedrijf

Bert van Hoek is teeltadviseur. Hij vindt het mooi dat Pennings het experiment aandurft. "Dit experiment is niet voor iedereen geschikt. Bij een veehouder die intensief zijn grond beteeld,   past dit gewas nog niet. Zo’n teler kiest eerder voor vier hectare mail waar hij zekerheid mee heeft. Die gaat de gok niet wagen.”