advertentie Banner Trined

'Boeren: lever verboden bestrijdingsmiddelen in'

Agrariërs in de regio kunnen hun oude of verboden bestrijdingsmiddelen de komende maanden inleveren, zonder dat ze daarbij hoeven te vrezen voor een boete.

Dat is mogelijk door de actie 'Bezem door de middelenkast'. Deze wordt georganiseerd door CLM Onderzoek en advies, in samenwerking met onder andere de provincie en Brabant Water. De actie is bedoeld voor alle land- en tuinbouwbedrijven in 35 Brabantse gemeenten. 

Er worden nog steeds (normoverschrijdende) middelen aangetroffen in het oppervlaktewater en het grondwater.

• CLM

Geen boete

Agrariërs die zich aanmelden voor de actie krijgen een adviseur op bezoek, waarmee samen de middelenkast wordt 'uitgebezemd'. Boeren krijgen daarna een bon en kunnen hun middelen kosteloos afgeven bij een milieustraat in de buurt.

Wanneer er tussen de periode van aanmelding en inleveren van de bestrijdingsmiddelen een controleur van de Nederlandse Voedserl- en Warenautoriteit (NVWA) op bezoek komt, worden er geen boetes uitgedeeld.

Waarom?

Het doel van de actie is volgens CLM het realiseren van een beter milieu. "Ondanks alle inspanningen worden nog steeds (normoverschrijdende) middelen aangetroffen in het oppervlaktewater en het grondwater. Door wet- en regelgeving, voorlichting, advisering en het uitvoeren van projecten, werken partijen samen aan het verder verbeteren van de waterkwaliteit. Dit geldt niet alleen voor agrariërs, glastuinders en loonwerkers, maar ook voor andere professionele gebruikers én particulieren."

Meer informatie over de bezemactie is hier te vinden.