advertentie Banner SNLR.nl

Boerenprotest: gratis melk en aardbeien op school in Odiliapeel

Geen wegopstoppingen en demonstraties in Odiliapeel vanochtend, maar juist een vreedzaam protest. Op het schoolplein van IKC Den Dijk deelden de boeren uit het dorp gratis streekproducten uit. 

Al vroeg in de ochtend staan de boeren met een kraampje en twee tractoren ernaast bij de ingang van de school. De boerenkinderen achter de kraam hebben een bandje op hun hoofd met daarop #trotsopdeboer en delen aardbeien en pakjes melk uit. Dat het regent dat het giet vergeten de boeren even, want de reacties zijn lovend. "We werden zo hartverwarmend ontvangen," vertelt boerin Willeke van der Pol. "We kregen schouderklopjes van mensen en ze begrepen ons echt. Ik stond met kippenvel op het schoolplein."

Tekst gaat verder onder de foto.

Toekomt voor jonge boertjes
Van der Pol bedacht de actie - die een stuk onschuldiger is dan het protest op het Malieveld in Den Haag - omdat ze ook een toekomst wenst voor de boertjes en boerinnetjes in spé. "Boeren zijn ook gewoon lieve mensen die een goed hart hebben voor dieren en mensen en wij wilden absoluut niet kwaad over komen. Daarom kozen we voor een onschuldig protest, want net als dat wij die kans ooit gekregen hebben om boer te worden, gunnen wij onze kinderen die ook."

Willeke van der Pol en haar man gaan dinsdag niet meer naar Den Haag om te protesteren. "Ik wilde me hard maken voor een actie in het dorp en dat is gelukt. We hebben mensen blij gemaakt en daar voel ik me beter bij dan tussen die 10.000 andere mensen op het Malieveld te gaan staan."