advertentie Banner SNLR.nl

Boomknuffelaars

Ik heb er niets mee, met boomknuffelaars. Geitenwollensokkentypes zeg maar. Tjeemig de peemig en Mozes-kriebel figuren. Ook heb ik niets met regels en wetten.

Vettaks, het weren van oldtimers uit binnensteden. Het extra belasten van LPG voor autoâs terwijl dit toch écht een afvalproduct is, wat voor schonere uitstoot zorgt dan bijvoorbeeld dieselmotoren. Ook heb ik een hekel aan accijnzen, zeker op drank en op rookgerei. Roken is geen hobby maar een zware verslaving, waar ik zelf trouwens ook (nog) te slap voor ben om van af te kunnen kicken, maar dat terzijde. Op datzelfde moment mag bijvoorbeeld bier in een supermarkt bijna voor minder geld verkocht worden dan flesjes waterâ¦..maar goed, er is en zal altijd genoeg te klagen blijven. Ook voor wat het milieu aangaat.

Constant worden ons ideeën door de strot gedrukt om onze natuur te redden. Minder vaak afval ophalen, mensen âdwingenâ om afval te scheiden etcetera, etcetera. Ik heb een broertje dood aan regeldrang, lees regel-DWANG, maar dat zoiets als de statiegeldregeling voor petflessen tegengehouden wordt door de industrie, daar kan ik me nog veel drukker om maken. De grote industriëlen hebben geen zin om deze regeling door te drukken, terwijl er geen beter initiatief bestaat om onze plastic-soep drastisch te verminderen: glazen flessen, of petflessen met statiegeld! En dan niet alleen op anderhalve literflessen: nee ook de kleinere drinkflesjes van 0,33 of 0,25 zouden statiegeld moeten heffen wat mij betreft.

Thuis scheiden we ze uiteraard: niet voor het milieu trouwens, maar anders heb je na een halve week al een volle kliko en kom je je rotzooi al helemaal niet meer kwijt! De kids âtwee zelfgemaakt, en twee bonus- nemen elke dag zoân flesje mee naar school. Zelf (bij)vullen met andere drank schijnt weer superslecht te zijn, dus dat doen we voor de kinderen niet. Zelf doe ik dat wel, maar mijn lichaam was sowieso al verpest door mijn rookverslaving en mijn morbide obesitas. Ik loop dat risico dus bewust, niet alleen voor onze natuur, maar uiteraard ook tegen de te volle kliko!

Waar de lege flesjes blijven die mee naar school gaan? Geen idee, waarschijnlijk in de prullenbak op school. Of die aan afval scheiden doen durf ik niet te zeggen. Maar ik weet zeker dat iedere leerling zijn flesjes mee naar huis zou nemen als er statiegeld op zat. Sterker nog, rondslingerende flesjes zouden wel een opgeraapt kunnen worden. Een win-win situatie zou je denken? Ja inderdaad dat zou iedereen denken, behalve de grote koppen die dat in werking moeten zetten. Dat is teveel âgedoeâ, dat is te duur. En wie geld heeft in Nederland, is baas, dus bakt koek. Ons kabinet doet er veel aan om deze grote bedrijven in Nederland gevestigd te houden. Het afschaffen van de dividendbelasting is daar weer zoân schitterend voorbeeld van. Wat ze daarvoor retour krijgen? Boze burgers, niet meer en niet minder, maar dat terzijde.

Maar terug naar mijn geitenwollensokkenverhaal. Ik deelde vandeweek een filmpje op Facebook over hoe lang het duurt voordat bijvoorbeeld een blikje, bananenschil en andere zaken door de natuur zijn afgebroken. Daar schrok ik wel een beetje van. En ja, plastic, dat wordt dus helemaal NIET afgebroken. Met die gegevens in mijn hoofd heb ik eens een week mijn ogen de kost gegeven. Let eens op hoeveel plastic overal mee gemoeid is? Kijk alleen maar even in je eigen koelkast! Daar schrik je van hoor, echt! Of ga de schappen eens af in de supermarkt. Of ik nu ineens een moraalridder wordt? Nee hoor! Maar ik weet dat er veel zaken anders kunnen, en makkelijk veranderd kunnen worden. Het heffen van statiegeld is er daar één van.

Misschien een leuk idee voor McDonalds en andere fastfoodketens? Die verpakken het meeste al in karton of papier (chapeau daarvoor), maar bijvoorbeeld dekseltjes lepeltjes e.d. vliegen daar per dag ook met honderden kiloâs naar buiten. 20 cent statiegeld op een (afwasbare) milkshakebeker- of deksel? De kans dat iemand op de parkeerplaats zelf die krengen gaat verzamelen is groot denk ik! Ik voorzie zelfs spaaracties voor goede doelen: bewaar uw beker/dekseltje voor (vul zelf maar in). Zo wordt recyclen leuk, of in ieder geval minder dwingend!

Hetzelfde geldt trouwens voor snackbars: frietjes, supertjes, snacks voor elke variatie is er wel een plastic bakje, en uiteraard dito vorkje. Wil ik dat snackbars verplicht worden deze te vervangen door bijvoorbeeld (gerecycled) papier en karton? Neen! Maar ik weet zéker dat veel mensen het prima zouden vinden wanneer hun snacks/friet in een kartonnetje zouden zitten. Vooral mensen met een vuurkorf thuis, zouden dit denk ik toejuichen. Dubbeltje/kwartje statiegeld op verpakkingen van bijvoorbeeld polycarbonaat die steeds opnieuw gebruikt kunnen worden? Hoor je niemand over klagen denk ik.

De mogelijkheden zijn legio! Vroeger, de glazen flessen in een rekje voor de deur voor de melkboer? Jammer dat dat weg is. Komt nooit meer terug ook. Maar als ik de regeltjesdrang in Nederland een beetje ken komt er binnen enkele jaren een extra toeslag op plastic melkflessen. Schiet je daar milieutechnisch ene zak mee op? Nee hoor, maar vervuiling moet bestraft worden natuurlijk. Met een vervuilende auto het centrum in? Mag! Maar wel even betalen! (worden er van dat geld bomen geplant? Ik denk het niet).

Tot zover het relaas van een milieuactivist in de dopâ¦â¦Maar nu ga ik even lekker cruisen met mijn V8. Zolang het nog kan en mag! Eerst nog even een drol van onze hond oprapen met een leeg boterhamzakje. Moet dat eigenlijk in de groene of in de grijze?

Houdoe wanne!