Inwoners mogen vanaf nu meepraten met de gemeente: Bosch burgerberaad van start
In ruim 10.000 Bossche brievenbussen valt deze week een envelop met de vraag hoe de inwoners van de stad graag oud willen worden. Het is de start van het eerste burgerberaad voor Bosschenaren.
Je kan het gerust één van de kroonjuwelen van de nieuwe Bossche coalitie noemen waar ze vorig jaar bij de start mee kwamen: het Bosch burgerberaad. Inwoners die mogen meedenken en meepraten over een concreet onderwerp. Dat is dus nu een zorgvisie voor de toekomst geworden.
Volgens wethouder Pieter Paul Slikker brengt de vergrijzing allerlei uitdagingen met zich mee: “We wonen langer thuis. En er zijn straks minder mensen die zorg kunnen verlenen. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen dan fijn oud kan worden? Wat hebben we daar thuis voor nodig? En welke voorzieningen zijn er dan nodig in de buurt?”
Vergoeding en hulp
Volgens de gemeente leert de ervaring in andere gemeenten dat ongeveer vijf procent van de mensen die een uitnodiging ontvangt ook mee wil doen. “Van die groep die mee wil doen, maken wij een representatieve afspiegeling van de Bossche bevolking en zij gaan dan de komende maanden zelf aan de slag over hoe ze graag oud wil worden”, zo stelt de wethouder die er alles aan wil doen om dit tot een succes te maken.
Zo kunnen de 120 leden van het Bosch beraad niet alleen zelf bepalen hoe ze willen vergaderen, maar ook wie ze willen spreken. Dat moet in het eerste half jaar van 2024 zo’n vijf keer gaan gebeuren. Niet alleen krijgen ze daarvoor een vergoeding van 100 euro per bijeenkomst, mochten deelnemers problemen ondervinden met de opvang van hun kinderen of mantelzorg moeten geven, dan zal de gemeente alles in het werk stellen om hen daarbij te hulp te schieten.
Wethouder moet op zijn handen zitten
De wethouder moet dus de komende maanden zoals het hij het zelf zegt ‘op zijn handen zitten’, want de inwoners hebben het nu voor het zeggen. Toch is en blijft de gemeenteraad het hoogste orgaan. “De gemeenteraad heeft uitgesproken dat zij de uitkomsten van het burgerberaad zullen zien als een zwaarwegend advies”, zo benadrukt de wethouder die wel aangeeft dat het een advies moet zijn met enige realiteitszin: “De begroting van Den Bosch wordt niet ineens vijf keer zo groot omdat wij een burgerberaad hebben.”
Op 5 december horen 120 Bosschenaren dat zij uitgekozen zijn uit de groep van mensen die zich de komende weken kunnen aanmelden.