Bosch’ GroenLinks pleit voor gratis menstruatieproducten in onder meer scholen en bibliotheken

Gratis tampons of maandverband in scholen en bibliotheken, maar ook in de nacht- en vrouwenopvang. Als het aan Yeliz Dogan van GroenLinks ligt, wordt dat gemeengoed in de gemeente Den Bosch.

De partij stelt dat een vrouw of meisje in Nederland maandelijks gemiddeld tussen de 8 en 25 euro kwijt is aan menstruatieproducten. “Voor iemand die van een minimuminkomen moet rondkomen is dit een fors bedrag. Zo heeft 1 op de 10 jonge meisjes en vrouwen tussen de 12 en 25 jaar niet altijd geld om tampons of maandverband te kopen.”

GroenLinks ziet een rol voor het Bossche college van burgemeester en wethouders weggelegd om de zogeheten ‘menstruatiearmoede’ te bestrijden en pleit dus voor het verstrekken van gratis menstruatiemateriaal in openbare gelegenheden.

Structureel

Ook vraagt GroenLinks of het college bereid is in gesprek te gaan met de voedselbank en andere organisaties/stichtingen die zich inzetten voor minima, om te kijken naar mogelijkheden om menstruatieproducten structureel beschikbaar te stellen.

Menstruatiearmoede is momenteel een hot topic; een aantal weken geleden plaatste een school in Heeswijk-Dinther nog een kast met gratis menstruatiemateriaal in het damestoilet om menstruatiearmoede tegen te gaan.