Bossche actiegroepen eisen nieuwe burgemeester, stadhuis beplakt met posters
De actiegroep Den Bosch Kan Het (DBKH) en de lokale afdeling van Extinction Rebellion (XR) hebben in de nacht van donderdag op vrijdag protestposters op het stadhuis geplakt. Op de plakkaten staat een vacature voor een nieuwe burgemeester als reactie op uitspraken die burgemeester Mikkers vorige week deed tijdens een bewonersbijeenkomst over het AZC in Den Bosch Zuid.
'Onvergeeflijk'
“Daar werden discriminerende uitspraken gedaan door aanwezigen. De burgemeester greep hier niet op in, deed mee én sprak zelf ook discriminerende woorden. Dit is voor ons onvergeeflijk”, schrijft de woordvoerder van de betrokken actiegroepen. Zij verwachten dat Mikkers plaats maakt voor “een burgemeester die er is voor alle Bosschenaren, zich uitspreekt tegen racisme en betrouwbaar en eerlijk is”.
In een open brief schrijft de actiegroep: “Racistische uitspraken werden door u toegelaten en u deed er hoogstpersoonlijk een schep bovenop door groepsgewijs over mensen te oordelen en mensen tegen elkaar op te zetten.” Het gevolg is volgens de groep dat Bosschenaren tegenover elkaar komen te staan en elkaar wantrouwen.
Racisitsch taalgebruik normaliseren
Het handelen van Mikkers zou racistisch taalgebruik normaliseren en mensen een vrijbrief geven om zich discriminerend te uiten. “U geeft rechts-extremistische uitingen een podium en steun, door hetgeen u wel zei en door hetgeen u juist niet zei, getuige de talrijke reacties op sociale media waarbij uw handelen massaal werd toegejuicht, bekrachtigd en ook werd aangegrepen om ‘gelegitimeerd’ racistische en discriminerende opmerkingen te plaatsen.”
De afgelopen jaren heeft Mikkers meerdere gesprekken gevoerd met Den Bosch Kan Het, een lokaal netwerk tegen racisme. Dit ging onder andere over een sinterklaasfeest voor alle kinderen en het herdenken en vieren van Keti Koti. Nadat DBKH reageerde op de uitspraken van de burgemeester, nodigde hij de groep opnieuw uit voor een gesprek.
Uitnodiging voor gesprek
In de open brief twijfelt de actiegroep aan de intenties achter de uitnodiging. “Wilt u echt een racismevrije stad? Wilt u echt dat alle Bosschenaren zich gelijkwaardig en gewaardeerd voelen? Of wilt u de gedane schade beperken zodat u uw ambt kunt blijven uitoefenen?”
De lokale afdeling van de activistische beweging Extinction Rebellion heeft zich solidair verklaard met de actie van Den Bosch Kan Het. De actiegroepen zeggen dat de vacature-actie een vervolg krijgt als Mikkers niet opstapt. Over de aard van die acties willen zij nog geen uitspraken doen.\
Reactie burgemeester
Burgemeester Mikkers reageerde vrijdagmiddag schriftelijk op de oproep van de actiegroepen. "Het staat DBKH vrij om aandacht te vragen voor hun standpunt. Het plakken van posters is alleen toegestaan op daarvoor bestemde plaatsen." De posters zijn vrijdagochtend dan ook meteen verwijderd door de gemeente. Hij vervolgt: "Het college van burgemeester en wethouders heeft kennis genomen van de oproep van DBKH. En vindt dat deze moeilijke tijd om verbinding vraagt. Dat betekent een uitgestoken hand, dialoog en met elkaar in gesprek gaan. Dat is nodig om het beschadigde vertrouwen dat afgelopen week is ontstaan, te kunnen herstellen".
Commotie over uitspraak Mikkers
Tijdens een bewonersbijeenkomst over de twee AZC-locaties in Den Bosch Zuid ging een vrouw tekeer tegen asielzoekers uit Syrië. "Dat zijn de ergste die er zijn, het ergste van heel de wereld", zegt ze. "Syriërs hebben geen hulp nodig. Alles wat er gebeurt: Syrië staat bovenaan." Burgemeester Mikkers reageert hierop met de woorden: "Dat is niet waar, dat is Marokko". Een van de aanwezigen filmde deze uitspraak met zijn telefoon. Nadat de beelden online verschenen, ging Mikkers diep door het stof.Wat Mikkers bedoelde is dat volgens het COA van alle vluchtelingen die in ons land komen, vooral de zogenaamde 'veiligelanders' betrokken zijn bij overlast. "Het COA geeft aan dat dit vooral om asielaanvragers uit Marokko gaat. Het COA geeft namelijk aan dat de meeste overlast komt van asielzoekers met weinig tot geen kans op een succesvolle asielaanvraag uit de MALT-landen. Dat zijn Marokko, Algerije, Libië en Tunesië", schrijft de burgemeester in zijn reactie.