advertentie Banner SNLR.nl

Bossche aftrap Week van de Alfabetisering bij Babel

In de landelijke Week van de Alfabetisering besteedt het Bossche Taalnetwerk extra aandacht aan het onderwerp laaggeletterdheid met verschillende activiteiten. 

Op maandag werd de week afgetrapt bij Babel. “We vragen aandacht voor inwoners die de taal niet machtig zijn”, licht wethouder Huib van Olden (Werk en Inkomen, Zorg, Erfgoed) toe. In Den Bosch vindt ongeveer 1 op de 8 mensen het lastig om te lezen of te schrijven, te rekenen of om te gaan met de computer. Van Olden: “Dat is een grote groep, die we ook nog niet helemaal bereikt hebben.”

Het Bossche Taalnetwerk wil met deze groep in contact komen. “Vorig jaar stonden we op een centrale plek in de stad, dit jaar gaan we naar de mensen toe”, legt coördinator van het Bossche Taanetwerk Betty Vervoort uit. “We gaan langs zeven wijken. Elke dag van de week is er in een ander deel van de stad informatie te krijgen.”

Ook zijn er workshops over hoe je laaggeletterdheid bespreekbaar maakt en herkent. “Laaggeletterden schamen zich vaak”, weet Vervoort. “Door er open over te zijn, verlaag je de drempel voor deze groep en durven ze sneller om hulp te vragen.”

Tekst gaat verder onder de video.

 

Vervoort: “Onlangs kwam het onderwerp analfabetisme in een bekende Nederlandse soapserie ten sprake. Dat is een goede ontwikkeling.”

Daarnaast maakte ABC, een zelforganisatie van (ex)laaggeletterde Nederlandstalige volwassenen, samen met de gemeente ’s-Hertogenbosch en het KW1C vijf korte filmpjes over de angst en het taboe rond laaggeletterdheid.

De Week van de Alfabetisering duurt nog tot en met 15 september.