advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Bossche bakker begrijpt niets van actie 'Zwarte Piet is racisme': 'Sta met m'n bek vol tanden'

Bij 'De Broodspecialist' in de Hinthamerstraat in Den Bosch heeft Kick Out Zwarte Piet in de nacht van woensdag op donderdag twee afdrukken met de tekst 'Zwarte Piet is racisme' op de stoep gekalkt. De bakker zelf is zich van geen kwaad bewust.

De schrik sloeg Daniël van Schijndel, eigenaar van De Broodspecialist, om het hart, toen een medewerker hem attendeerde op de afdruk voor de ingang van zijn bakkerij. "Ze moeten het 's nachts hebben gedaan, toen wij gewoon binnen aan het werk waren. Ik stond echt met mijn bek vol tanden, toen ik het zag. Het is natuurlijk niet fijn als je beschuldigd wordt van racisme. Ik zou niemand willen kwetsen."

Van Schijndel vraagt zich dan ook hardop af wat de aanleiding is geweest dat juist zíjn bakkerij uitgekozen is voor de actie: "Het enige dat ik zou kunnen bedenken zijn de lolly's in de etalage. We hebben Sinterklaas- en Piet-lolly's van bruine chocolade. Misschien dat ze daar dan een klassieke Zwarte Piet in hebben gezien. Maar ja, het is gewoon melkchocolade."

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet kondigde eerder al aan in Den Bosch 'ludieke en vreedzame acties' te gaan ondernemen bij winkels die 'de racistische karikatuur van Zwarte Piet' tonen in hun winkel of webshop.

Ondertussen hoopt Van Schijndel duidelijkheid te kunnen krijgen over de reden voor de actie: "Ik wil de mensen die dit gedaan hebben graag uitnodigen voor een kop koffie met een speculaasje. Als ze me uitleggen wat ik fout heb gedaan, wil ik best 'sorry' zeggen, maar ik snap er helemaal niks van."