Bossche binnenstad moet ‘vitaal, gastvrij én dynamisch’ worden, 'maar hoe?' vragen oppositie én coalitie

De ambities voor de Bossche binnenstad in 2030 rijzen de pan uit. Maar op welke manier gaan al die plannen bewerkstelligd worden? En met welk geld?

Dat vroeg een deel van zowel de oppositie, als de coalitie zich maandagmiddag af tijdens de commissie ‘bedrijvigheid ‘ waarin het zogeheten ‘economisch perspectief brede binnenstad’, werd behandeld. Met andere woorden: hoe moet de ‘brede’ Bossche binnenstad – inclusief onder andere de ‘Bossche Stadsdelta’, ‘EKP-Noord’ en het ‘Innovatiedistrict’ - er in 2030 uitzien?

Daarover is een visie en actieplan samengesteld, met als achterliggend doel een ‘goed functionerende, vitale, dynamische en gastvrije binnenstad’. Zo moeten er over negen jaar 25 procent meer bezoekers naar Den Bosch komen. “Vooral jongeren weten de stad te vinden”, zo wordt gezegd in een fictief persbericht uit 2030.

Fabeltje

Die doelstelling is dan wellicht duidelijk, de uitwerking is dat allerminst, vinden niet alleen oppositie-, maar ook coalitiepartijen, waaronder het CDA van Marcel Ploegmakers. Hij stelde dat het voorstel geen ‘uitgebalanceerde visie’ is en dat er ‘geen uitgewerkte plannen’ zijn. “Het is een eenzijdige visie, CDA ziet het eerder als een ‘eerste stap’. Het plan gaat niet in op leefomgeving, mobiliteit, een autoluwe binnenstad, etcetera. En daarnaast ontbreekt een uitvoeringsagenda en wordt er over financiën niet gesproken.”

De financiën bleken voor meer partijen een heikel punt. Het college geeft namelijk aan dat de financiering van de planning ‘vooralsnog uit bestaande budgetten’ komt, maar daar zette onder andere de VVD nadrukkelijk zijn vraagtekens bij. “Wij maken ons ernstige zorgen over de financiën. Het is erg kort door de bocht om te stellen dat er gebruik kan worden gemaakt van de bestaande budgetten”, aldus André Rotman.

Ook PvdA-raadslid Jolanda van Gool was sceptisch: “U spreekt ambities uit, maar geheel zonder extra budget, terwijl de binnenstad wat ons betreft een enorme economische motor is, de grootste werkgever van Den Bosch.” Will Vugs (SP) sprak de scepsis tegen: “Ik geloof niet dat het college ons met een fabeltje het bos in stuurt. Wie ben ik om het niet te geloven?”

Binnenstadmanager

Onder het kopje ‘financiën’ kwam onvermijdelijk ook het woord ‘binnenstadmanager’ veelvuldig voorbij. Zo stelde het CDA de vraag of er al een profielschets is en hoe deze binnenstadmanager betaald moet gaan worden en de PvdA eiste daadkracht. “Het is twee voor twaalf, we kunnen niet meer zonder een centrummanager. Geouwehoer is stoer, maar het is tijd voor actie.” “Laat zo snel mogelijk een binnenstadmanager komen. Maak concrete plannen”, zo drong Gewoon Ge-DREVEN bij monde van William Meijer aan. Ook Will Hoeben van De Bossche Groenen deed een duit in het zakje: “De binnenstadmanager had er al moeten zijn.”

Verantwoordelijk wethouder Jan Hoskam stelde dat er veel veranderd is sinds het prille begin van het nadenken over de brede Bossche binnenstad. “Toen we hieraan begonnen was Wuhan nog een onbekende stad en corona nog een merk bier dat je in goede horecagelegenheden in Den Bosch kon krijgen. Hoe anders is dat nu. Er ligt een plan waar alle partijen in de binnenstad zich in kunnen herkennen en zich aan kunnen verbinden. En zijn we er dan? Nee, nog lang niet. Maar we hebben wel een perspectief”, aldus Hoskam, die daarna inging op de financiën: “Er staat ’vooralsnog’ gaan we het doen met de middelen die we hebben. En mochten die ontoereikend zijn, dan zullen we om ruimte vragen om middelen vrij te maken.”

Daarnaast gaf Hoskam aan dat het project ‘binnenstadmanager’ in volle gang is, maar dat deze persoon niet het spreekwoordelijke ei van Columbus zal zijn: “Die manager is niet de panacee (middel dat tegen alle kwalen helpt, red.) voor alle problemen. Sterker nog: als we de manager hebben, zullen we elkaar vaker tegenkomen. Die zal namelijk dingen willen.”

CDA, PvdA en Leefbaar ’s-Hertogenbosch overwegen naar aanleiding van de behandeling één of meerdere wijzigingen van het voorstel, De Bossche Groenen zegt op een later moment met een motie over de binnenstadmanager te komen.