advertentie Banner SNLR.nl

Bossche binnenstadbewoners zijn bussen beu

Bewoners van de Koningsweg, Oranje Nassaulaan, Colvenierstraat en het Julianaplein zijn ten einde raad door het grote aantal bussen dat in de straten rijdt.

Doordat de Onderwijsboulevard is afgesloten voor bussen, is het nóg drukker geworden rond de voorkant van het station. Bewonersvereniging ‘t Zand wil dat de gemeente ingrijpt. “We merken sinds de nieuwe dienstregeling dat er een grote file van bussen langsraast. Met heel veel geluid, fijnstof en uitlaatgassen”, zegt Marjan te Riele, die naast de ‘uitgang’ van het stationsplein woont.

“Vroeger moest ik één keer in de maand al het houtwerk van de ramen schoonmaken. Dat doekje was zo vies, dat het niet meer schoon werd in de wasmachine. Nu die ik dat elke twee weken. En wat in dat doekje zit, zit ook in onze longen.”

Het is nu te druk aan de voorzijde van het station, vinden de buurtbewoners. “Ik heb in de spits een keer geklokt dat ik er vijf minuten over deed om het Julianaplein over te steken”, zegt Te Riele.

Tekst gaat verder onder de video.

'Kan niet zo blijven’
Hans Nuijten, net als Te Riele lid van het bestuur van de bewonersvereniging, vindt dat de gemeente moet ingrijpen. “Dit is een situatie die niet kan blijven voortbestaan. Zeker gezien de gemeente de leefbaarheid hoog in het vaandel heeft staan. En dan krijgen we dit”, zegt Nuijten.

“Eigenlijk vergelijk ik bussen met vrachtwagens. En als er 1.800 vrachtwagens voorbij zouden komen, zou de kiet te klein zijn”, zegt Nuijten.

"We blijven monitoren en op basis daarvan gaan we conclusies trekken"

• Ufuk Kâhya, wethouder verkeer gemeente 's-Hertogenbosch


Onderwijsboulevard weer open

Verkeerswethouder Ufuk Kâhya ging tijdens een bijeenkomst met de binnenstadbewoners in gesprek: “We zien dat er rondom het station heel weinig plek is. We zoeken naar een oplossing. We blijven monitoren en op basis daarvan gaan we conclusies trekken.”

Voor de bewoners is het klip en klaar; zij willen de Onderwijsboulevard terug open voor bussen, zodat de voorzijde van het station weer enigszins ontlast wordt. “Wij weten niet meer wat we moeten doen om hier verandering in te krijgen”, zegt Te Riele. De bewonersvereniging belooft met acties te komen als er niets aan de situatie gebeurt.