Bossche woningbouwprojecten ‘te klein’ voor subsidiegeld overheid
Veel woningbouwprojecten in Den Bosch zijn net iets te klein om daarvoor subsidiegeld van de overheid te krijgen. Dat antwoordt het college van B en W op vragen die waren gesteld door Leefbaar ’s-Hertogenbosch.
Het gaat om de zogeheten Woningbouwimpuls-gelden. Om daarvoor in aanmerking te komen is een van de eisen dat er minimaal 500 woningen in een plangebied gebouwd moeten worden, zo legt het college van B en W uit. Daardoor vallen de meeste projecten in Den Bosch af.
Er is nog wel gekeken of er extra geld gevraagd kon worden voor de ontwikkeling van Station Oost en omgeving. Dat bleek ook geen optie omdat de plannen niet concreet genoeg zijn. Ook is er geen sprake van een aantoonbaar tekort, en dat is ook een van de eisen voor de subsidie.
Financiële risico's
Het college zegt expres te kiezen voor kleinere bouwprojecten omdat de financiële risico’s dan kleiner zijn. Daardoor kan er uiteindelijk sneller worden gebouwd. Den Bosch blijft de subsidiemogelijkheden wel scherp in de gaten houden, aldus B en W. Zo is er in 2020 en 2021 in totaal ruim 1,5 miljoen euro ontvangen van het Rijk vanuit de regelingen Huisvesting kwetsbare doelgroepen en aandachtsgroepen.