Arno Lucas

Bossche cultuurnacht over thema straatintimidatie

Het thema straatintimidatie via verschillende kunstvormen extra onder de aandacht brengen. Dat is de gedachte achter de Slapeloze Nacht die donderdag wordt gehouden op de Tramkade in Den Bosch.

Het idee komt van jongerenambassadeur Laiyan Cheng, die door haar Aziatische afkomst het probleem ook uit eigen ervaring kent. Cheng werd al eens in het gezicht gespuugd op straat of vanuit auto’s nageroepen. Maar het gaat volgens haar ook om meisjes die zomaar door de stad lopen of jongens die hand in hand over straat gaan en worden lastiggevallen.

Tijdens de coronacrisis hoorde ze steeds meer verhalen van mensen van Aziatische afkomst die vervelende opmerkingen naar hun hoofd kregen. “Ook al gebeurt het niet bij mij, omdat iemand anders zulke opmerkingen krijgt, krijg ik zelf ook al een onveilig gevoel en het gevoel dat ik niet welkom ben”, zo zegt Cheng.

Ze besloot alle verhalen die ze hoorde te verzamelen en te verwerken in de Slapeloze Nacht. Dat gebeurt door verschillende kunstenaars, via performance, muziek, dans, zang, verhalen en fotografie. Het project wordt ondersteund door Cityboost en is ook onderdeel van De Bossche Zomer. De Slapeloze Zomer begint donderdag om 19.00 uur.