Bossche D66 en PvdA pleiten voor verbetering lokale democratie: ‘Nemen geen genoegen met een zesje’

De lokale democratie in de gemeente Den Bosch versterken door middel van het verbeteren van de huidige manieren waarop bewoners hun stem kunnen laten horen en het introduceren van nieuwe initiatieven. Dat is in het kort waar coalitiepartij D66 en oppositiepartijen PvdA en SP voor pleiten.

Om dat onderwerp te bespreken, schreven de twee partijen en SP een discussienotitie en die werd donderdagavond behandeld tijdens de commissievergadering ‘bestuur’. Volgens René van den Kerkhof van D66 – die samen met Pieter Paul Slikker van de PvdA te gast was in de talkshow Focus - is het geen overbodige luxe om de manier waarop de lokale democratie momenteel functioneert, te bespreken.

“De lokale democratie heeft constant onderhoud nodig. Het is van belang om een goede discussie te hebben. Om te verkennen of we nog met de goede dingen bezig zijn. We zien dat het vertrouwen in het gemeentebestuur ‘maar’ een zes scoort. Zijn we daar tevreden mee? Van alle bestuurslagen is de gemeente weliswaar de best scorende bestuurslaag, maar we nemen geen genoegen met een zesje.”

Alarmbel

Ook volgens PvdA’er Slikker is het hard nodig om aandacht te besteden aan de lokale democratie. “Het grootste probleem in de democratie, is dat niet iedereen gelijkmatig wordt vertegenwoordigd. Je ziet dat mensen met een lager opleidingsniveau in toenemende mate steeds minder vertrouwen hebben in de mensen die ze vertegenwoordigen; in de coalitie of in de oppositie. ‘Mijn stem doet er niet toe’, ‘mijn stem is niks waard óf in dat stadhuis óf in het Tweede Kamergebouw’. Dat is wel een ernstig signaal, een alarmbel. Ik vind dat voldoende aanleiding om te kijken wat we nu doen: wordt het goed gebruikt en zijn er mogelijkheden die we nog niet benutten om mensen wiens stem niet gehoord wordt, toch een stem te geven?”

In de gemeente Den Bosch zijn er een aantal manieren waarop burgers kunnen inspreken, waaronder Informeren & Ontmoeten; een avond waarop burgers vijf minuten de tijd krijgen om ten overstaan van de gemeenteraad hun boodschap over een bepaald onderwerp te laten horen en vragen te beantwoorden. Dat vinden D66 en PvdA een goed initiatief, al heeft Slikker er wel een kanttekening bij.

 "Mensen spreken nu pas in als ze zich boos maken over iets dat in hun persoonlijke omgeving gebeurt. Het gaat heel erg over het individuele belang, in plaats van het algemene belang. Hoe ga je om met bouwen in het groen? Of met evenementen in de stad? Aan de ene kant wil je meer evenementen, maar aan de andere kant geen geluidsoverlast. Over dat soort onderwerpen willen we júíst mensen horen.”

Mensen spreken nu pas in als ze zich boos maken over iets dat in hun persoonlijke omgeving gebeurt.

• Pieter Paul Slikker, PvdA.

Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren via het zogeheten ‘burgerberaad’ dat in de discussienotitie ‘De Verenigde Straten van ’s-Hertogenbosch’ wordt genoemd. Slikker legt uit hoe dat in zijn werk zou kunnen gaan.

 “Je loot dan bijvoorbeeld uit iedere straat van Den Bosch één inwoner, die representatief is voor de stad; een goede afspiegeling qua leeftijd en qua bevolkingsopbouw. En die laat je meepraten over onderwerpen. Je bereikt dan dat mensen die van origine wantrouwend ten opzichte van de democratie staan, toch weer mee gaan doen. Maar het doorbreken van die bubbels is wel een opgave.”

De hele uitzending van Focus is hieronder te bekijken.