Bossche D66 & VVD: 'We laten bewust ruimte voor eigen geluid binnen coalitie'
Het is bijna een jaar geleden dat er gemeenteraadsverkiezingen waren, zo ook in Den Bosch. In het Dtv-programma Focus praten de fractievoorzitters van de twee grootste partijen, René van den Kerkhof (D66) en Hanneke Welten (VVD), over het afgelopen jaar.
In de Bossche gemeenteraad zitten zestien partijen, en dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. "Soms zijn er extra avonden, omdat iedereen zijn of haar bijdrage wil doen. Daarin kunnen we ook stappen zetten, omdat het wel behapbaar moet blijven", zegt Van den Kerkhof. "Mensen hebben wel rechten, en daar moet je respect voor hebben. Dit zijn gekozen volksvertegenwoordigers. Maar soms ga je hetzelfde inbrengen, en dan kun je ook je beurt overslaan en je aansluiten bij een andere partij", aldus Welten.
De kleuren van de regenboogcoalitie moeten af en toe goed kunnen shinen
René van den Kerkhof (D66), fractievoorzitter
Opvallend is dat in de coalitie van D66, VVD, GroenLinks, Rosmalens Belang, CDA en PvdA, de VVD niet altijd meestemt met de andere partijen. "We zijn zes verschillende partijen, met een eigen visie en kijk. Dan is het mooi om de ruimte te nemen, en die ruimte is er ook in het bestuursakkoord", zo verklaart de fractievoorzitter van de VVD.
Zo stemde de VVD tegen de motie over één euro per inwoner voor de aardbevingen in Turkije en Syrië, net als over de opvang van vluchtelingen in Den Bosch. "Daar zijn geen harde afspraken over gemaakt binnen de coalitie. De kleuren van de regenboogcoalitie moeten af en toe goed kunnen shinen", laat Van den Kerkhof weten.
(Tekst loopt verder onder de video)
"Het gaat ook over situaties die tijdens zo'n coalitie ontstaan, zoals dat mensen buiten op bedden in Ter Apel moesten slapen. De fracties zijn daarin vrij hoe zij daarin staan. Maar we zijn loyaal aan de afspraken die we op papier hebben gezet", gaat Van den Kerkhof verder.
Waar gaan de partijen zich de komende tijd op focussen? D66 wil zich de komende tijd vooral inzetten op woningbouw, net als onderwijs. De VVD heeft aandacht voor de openbare ruimte, die te 'sober en teveel verloederd is', zoals Welten zegt.