advertentie Banner SNLR.nl

Bossche familie leeft gescheiden vanwege de coronacrisis

De coronacrisis heeft het leven van de Bossche familie Van Herpen in Shanghai aardig op zijn kop gezet. 

De kinderen zijn met hun moeder naar Nederland gereisd, maar vader Stefan moet in China blijven.

Stefan van Herpen vertrok een paar jaar geleden met zijn vrouw en drie kinderen naar het verre oosten om te gaan werken als  CEO van Porsche China. Toen vorige maand het coronavirus uitbrak, was de familie net op skivakantie in Japan. De beslissing was snel gemaakt: het gezin vloog vanuit Tokio naar Nederland. Daar werden ze opgevangen in het huis van vrienden.

Vader Stefan moest wel terug naar Shanghai, om zijn bedrijf door de crisis te loodsen. Sindsdien verblijft hij zonder zijn familie in de 'spookstad'. "De school van de kinderen gaat via e-learning gewoon door" vertelt hij. "Ze krijgen de lessen opgestuurd per mail of WeChat. Zo kunnen ze communiceren met hun leraren in China. Maar er zit natuurlijk wel zeven uur tussen, het blijft zo lastig communiceren" 

De Chinese docenten die het gezin probeerde in te huren om te helpen met het schoolwerk, lieten het allebei na een keer afweten. Officieel zonder reden, maar vermoedelijk vanwege het risico op besmetting. Ook andere mensen reageren op dezelfde manier. "Iedere keer is het weer: Oh, komen jullie uit China. " zegt Van Herpen. Hij roemt de Chinezen in Shanghai om de gelaten houding en pragmatische instelling om het virus te helpen bestrijden. Maar in Nederland reageren mensen volgens hem overdreven. "Ze zijn een beetje aan het doordraven in Europa vind ik."  

Hoewel niemand precies weet hoe lang de situatie nog gaat duren, heeft Stefan er goede hoop op dat hij binnenkort weer kan worden herenigd met de rest van het gezin. Als het gevaar geweken is, vliegen de kinderen en hun moeder weer terug. Om vervolgens nog een paar jaar in China te blijven wonen, voorspelt Stefan. En uiteindelijk wil hij ooit wel weer terug naar Den Bosch of omgeving.