advertentie Banner SNLR.nl

Bossche fracties zetten vraagtekens bij kosten politie-inzet

De fracties van Bosch Belang en Lokaal Gestemd hebben vragen gesteld aan het college van B&W over de kosten van politie-inzet die gemaakt worden bij demonstraties en evenementen.

De twee fracties uit Den Bosch vragen zich af waarom de gemeenschap de kosten moeten betalen voor extra inzet van de politie en Stadstoezicht bij risicovolle voetbalwedstrijden of bij de intocht van Sinterklaas. En waarom niet de iniatiefnemers van het evenement voor deze kosten moeten opdraaien.

Deze vragen komen naar aanleiding van een bewogen jaar waarin veel protesten waren en demonstraties van onder andere boeren en onderwijzers.

In het televisieprogramma Focus blikte burgemeester Jack Mikkers terug op 2019. In het interview stelde hij openlijk de vraag of er in de toekomst geen andere manieren zijn om de veiligheid van evenementen en bezoekers te garanderen. Zonder de politie in te zetten omdat zij al voor veel opdraaien. 

"Ik zie ook wat voor een takenpakket het voor de politie is geworden. Er zijn activiteiten waarbij we onszelf moeten afvragen of dat nog een politietaak is. Als ik zie dat ik voor het boerenprotest bij het provinciehuis driehonderd politiediensten beschikbaar moet stellen om dat op een goede manier te laten begeleiden. Dan is de vraag: kunnen we dat niet op een andere manier organiseren?"

Bekijk hieronder de terugblik in Focus met burgemeester Mikkers.