Bossche gemeenteraad neemt petitie tegen burgemeester Mikkers in ontvangst
De Bossche gemeenteraad heeft maandagavond een petitie in ontvangst genomen die het vertrek eist van burgemeester Jack Mikkers. Deze is op het moment van de bijeenkomst 1.339 keer ondertekend.
De petitie ‘Wij eisen het vertrek van burgemeester Jack Mikkers’ werd aangeboden tijdens de bijeenkomst Informeren en Ontmoeten, waarbij burgers de gemeenteraad kunnen toespreken. “Als hij burgemeester blijft, normaliseren we racisme. Dat hij aanblijft ondanks aangiftes, petities en posteracties, geeft aan hoe egoïstisch hij is. Voor ons is deze burgemeester voltooid verleden tijd”, aldus de initiatiefneemster.
Ze werd bijgevallen door een lid van de actiegroep Den Bosch Kan Het, die eerder al posters met #KickoutMikkers op het stadhuis hing. “De burgemeester wilde goede sier maken bij de lokale bevolking, in de hoop lachers op zijn hand te krijgen.” De inspreker noemt zes kritiekpunten en concludeert in honkbaltermen dat hij zes strikes en een rode kaart heeft gekregen. “Mikkers, ga van het veld. Ga douchen en ga naar huis. Je zou niet meer mee mogen doen. Ga je diep schamen.”
Commotie over uitspraak Mikkers
Tijdens een bewonersbijeenkomst over de twee AZC-locaties in Den Bosch Zuid ging een vrouw tekeer tegen asielzoekers uit Syrië. "Dat zijn de ergste die er zijn, het ergste van heel de wereld", zegt ze. "Syriërs hebben geen hulp nodig. Alles wat er gebeurt: Syrië staat bovenaan." Burgemeester Mikkers reageert hierop met de woorden: "Dat is niet waar, dat is Marokko". Een van de aanwezigen filmde deze uitspraak met zijn telefoon. Nadat de beelden online verschenen, ging Mikkers diep door het stof.Wat Mikkers bedoelde is dat volgens het COA van alle vluchtelingen die in ons land komen, vooral de zogenaamde 'veiligelanders' betrokken zijn bij overlast. "Het COA geeft aan dat dit vooral om asielaanvragers uit Marokko gaat. Het COA geeft namelijk aan dat de meeste overlast komt van asielzoekers met weinig tot geen kans op een succesvolle asielaanvraag uit de MALT-landen. Dat zijn Marokko, Algerije, Libië en Tunesië", schrijft de burgemeester in zijn reactie.