advertentie Banner Trined

Overlast van verslaafden in Bossche wijk 't Zand: 'Ze plassen, slapen en eten in portieken'

De Bossche fracties van De Bossche Groenen en D66 hopen dat er een oplossing komt voor de overlast in de wijk 't Zand. De buurt heeft veel last van de cliënten van de dag- en nachtopvang van Novadic Kentron.

Nol van Drunen is één van de omwonenden. Hij woont al veertig jaar in de Luybenstraat, dichtbij de locatie van Novadic Kentron aan de Oranje Nassaulaan. De laatste tijd ervaart hij veel overlast van de verslaafden die daar worden opgevangen: "De laatste maanden is het ontzettend verhevigd. Er wordt geplast, geslapen en gegeten in portieken. En er zijn kleine kinderen in de straat waarvan je liever hebt dat ze geen drugsnaalden tegenkomen."

Volgens een andere bewoner, mevrouw Oostveen, biedt het reguliere overleg tussen de buurt en Novadic geen oplossing. Naar aanleiding daarvan heeft De Bossche Groenen vragen gesteld aan het college van B en W. De partij wil graag weten of het mogelijk is om Novadic Kentron te verhuizen en of de gemeente mogelijkheden ziet om
de overlast te verminderen.

(Tekst gaat door onder de video.)

De bewoners vrezen dat het nog erger wordt, als op termijn ook het inloopschip naar de Oranje Nassaulaan verhuist.  Dat is nog niet zeker, maar wel waarschijnlijk. Dat nieuws had veel impact op de omwonenden, zoals Van Drunen: "Toen is de bom hier gebarsten. We hebben geen overleg meer nodig, want we worden constant voor de gek gehouden. We hopen dat het beter wordt en vervolgens komt er een maatregel waardoor er niks wordt opgelost. Ik vind dat we belazerd worden."

Een deel van de cliënten van Novadic Kentron aan de Oranje Nassaulaan wacht op een plek in het nieuwe hostel op zuid of in de Voorziening Langdurig Verblijf in de Dungense Polder. De Bossche Groenen vraagt nu of de bouw van deze opvanglocaties van dakloze verslaafden versneld kan worden. Ook D66 heeft vragen gesteld over de kwestie.