advertentie Banner SNLR.nl

Bossche Hoeve wil windmolen en waterrad

Kinderboerderij de Bossche Hoeve in de Kruiskamp wil minder energie verbruiken en zelf energie opwekken. Om dat voor elkaar te krijgen, zamelt de kinderboerderij geld in.

Om de wens te kunnen vervullen, is 10.000 euro voor nodig. Dat geld heeft de stichting niet. Nu krijgt de kinderboerderij hulp: een van de vaste bezoekers heeft een actie opgezet om het bedrag bij elkaar te krijgen.

Met een doneeractie moet het bedrag ingezameld worden. Initiatiefnemer Rob Gevers kwam een paar maanden geleden in aanraking met Bossche Hoeve-voorzitter John Jansen. Gevers: “Ik vind het bijzonder om te zien wat de Bossche Hoeve biedt, zowel aan de dieren en bezoekers als aan studenten met een leer- of sociale achterstand die zich hier tijdens werkzaamheden op de boerderij kunnen ontwikkelen.”

Tekst gaat verder onder de video.

Naast dat kinderen met dieren kunnen spelen, leren ze dan ook over het opwekken van energie

• Rob Gevers, initiatiefnemer

Enorme kostenposten
Gevers zag ook dat er veel geld gaat naar energie. Geld dat de stichting maar met moeite kan opbrengen. Van 3000 euro subsidie per jaar moet de Bossche Hoeve alle rekeningen, het voer, de huur en kosten voor de dierenarts betalen. “Van de elektrische vijverpompen die 24 uur per dag draaien, tot de hydrofoorpompen die dagelijks grondwater voor de dieren naar boven pompen en de verwarmde plaatjes voor de pasgeboren kuikentjes”, somt Gevers op. “Dat zijn enorme kostenposten. Dat kan en moet goedkoper.”

Onder meer zonnepanelen in het weiland, een windmolen en waterrad moeten die kosten terugbrengen. En behalve het opwekken van energie, hebben deze installaties ook nog een educatieve functie. “Het is leuk voor het oog en kinderen kunnen er actief mee aan de gang. Naast dat kinderen met dieren kunnen spelen, leren ze dan ook over het opwekken van energie”, zegt Gevers.

Twee weken na de start van de actie, is er 1800 euro gedoneerd. Gevers: “Het liefst start ik in de zomer al met het leggen van de zonnepanelen. Maar daarvoor is die 10.000 wel nodig.”