Bossche horeca maakt zich zorgen over gebruik corona check-app: ‘Wij willen geen politieagentje spelen’

Iedereen van 13 jaar en ouder moet hoogstwaarschijnlijk vanaf 25 september via de coronacheck-app laten zien dat hij gevaccineerd of getest is om toegang te krijgen tot horecagelegenheden. Ondernemers en gasten in Den Bosch reageren wisselend op het voornemen van het kabinet.

Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Den Bosch en eigenaar van Grand Café Silva Ducis, Bernard Kuenen, is niet blij met de mogelijke maatregel. “Het is natuurlijk heel erg vervelend dat wij mensen die zich niet willen laten vaccineren of testen, dat wij hen moeten weigeren. Daarnaast zal het ook mensen weghouden.”

Bedrijfsleider Stef Verrips van Tante Pietje vindt de mogelijke invoer van de coronapas in de horeca onnodig: “Wij hebben in coronatijd al genoeg geleden en nu wordt wéér de horeca aangepakt, terwijl eerder al is bewezen dat de horeca niet de boosdoener was van het toenemende aantal coronabesmettingen.”

Veiligheid voorop 

De Bosschenaren op straat zijn meer te spreken over het coronabewijs. “Ik vind het belangrijk dat mensen gecheckt worden, zeker mensen die niet gevaccineerd zijn, dus ik vind het een goed plan”, aldus een voorbijganger. Een ander zegt: “Voorlopig is dit de enige oplossing, want anders moet Nederland binnenkort weer op slot en dat wil natuurlijk niemand.”

Toch begrijpen voorbijgangers de kritiek van de horeca wel. “We willen natuurlijk met z’n allen dat corona stopt en een manier is vaccineren en testen, dus ik snap dat ze QR-codes vragen, maar het is lastig voor de horeca die bepaalde doelgroepen nu moet buitensluiten.”

Kwestie van tijd 

Ondanks de kritiek snapt Koninklijke Horeca Nederland Den Bosch de maatregel wel. “Ruim zeventig tot tachtig procent is gevaccineerd en misschien komt een enkeling die niet gevaccineerd of getest is bij ons.”

Kuenen hoopt dat de coronapas een kwestie van tijd en gewenning is, net zoals bij de invoering van de avondklok. “Het doel van het checken is natuurlijk om op zeer korte weer volledig open te kunnen.”