Bossche horeca overwegend positief over heropening terrassen: ‘We moeten ergens beginnen’
Door nieuwe versoepelingen mogen horecagelegenheden vanaf woensdag 28 april de terrassen weer openen. Dat gaat alleen wél gepaard met de nodige maatregelen. De Bossche horecaondernemers zijn desalniettemin optimistisch gestemd.
De biertap van Bar Bistro ‘Côte’ in de Korte Putstraat is nog afgesloten en het kassasysteem staat nog ingesteld op wintermenu’s. Het is immers alweer een half jaar geleden – woensdag 14 oktober - dat de horeca-ondernemers voor het laatst gasten mochten bedienen. Maar nu is er een sprankje hoop, want volgende week woensdag mogen de terrassen weer open, tot blijdschap van Roel Huesmann, de eigenaar van onder andere Côte.
“We moeten ergens beginnen. En ik denk dat dit wel de start is en dat er vrij snel meer versoepelingen aan zullen komen en dat we vanaf hier verder kunnen.”
(Tekst loopt door onder de video)
De belangrijkste kanttekening bij de versoepeling zijn de extra maatregelen die eraan verbonden zijn. Zo geldt er een maximum aantal van 50 gasten op een terras, mogen er maximaal 2 personen aan een tafel zitten, tenzij ze uit hetzelfde huishouden komen, én mag het terras ‘maar’ van 12 tot 6 geopend blijven. “Financieel zet dit absoluut geen zoden aan de dijk. Alleen, we zijn nu wel aan het starten en ik hoop dat dit de toekomst is voor heel veel zoden aan de dijk”, blijft Huesmann optimistisch.
Die boodschap onderschrijft Bernard Kuenen, voorzitter van de Bossche afdeling van Koninklijke Horeca Nederland: “Een horecaondernemer is een gevoelsmens, die wil dienstbaar zijn. We moeten van de daken schreeuwen hoe blij we zijn dat de gasten weer komen. En of het zoden aan de dijk zet, is punt twee. Het blijft voor iedere ondernemer een rekensom. Die zal voor de één makkelijker zijn dan voor de ander.”
Gezondheidszorg
Eén van de voorbijgangers is in ieder geval blij dat de terrassen – beperkt – weer open gaan. “Het is nu armoe lijden. Want als je ergens een kopje koffie gaat drinken, moet je buiten een plaatsje zoeken, omdat je nergens mag zitten.”
“Dit is een hele goede zaak voor de horeca. Ik kom zelf uit de zorg, dus dat knelt een beetje, maar als alles op een verantwoorde manier gebeurt, denk ik dat dit voor een hele grote groep ook een stukje gezondheidszorg is", vertelt een andere passant.
Huesmann merkt in ieder geval dat het nieuws over de heropening van de terrassen al de nodige reserveringen heeft opgeleverd. “Ik geloof dat we zaterdag al vol zitten, we zitten nu al met drie mensen aan de telefoon. Het gaat heel hard nu; je ziet dat de eerste weken de mensen massaal de horeca in willen. Laten we hopen dat dat zo nog even doorgaat.”