‘Bossche kraan moet icoon van de stad worden’ 

Slapen in een hijskraan op de Bossche Tramkade kan vanaf het nieuwe jaar: de tot hotelkamer omgebouwde machinekamer van de voormalige havenkraan is woensdag teruggeplaatst op zijn sokkel.

Een tweepersoons bed, een keukentje en zelfs een douche. Het past allemaal in de gloednieuwe hotelkamer die Maarten Kierkels uit Den Bosch ontworpen heeft. In maart begonnen de werkzaamheden, uitgevoerd door Coreworks B.V. “Er is heel hard aan gewerkt en het terugzetten van de kamer is dan een heel bijzonder moment”, vertelt Kierkels.

De uitvoerder wist niet precies wat hij tegen zou komen bij het opknappen van de oude kraan. “Er zat veel oud ijzer en troep en vet in”, vertelt Victor Kooijmans van Coreworks. “We zijn niets geks tegengekomen, vooral veel zware spullen. Maar dat maakte het juist ook een leuk project.”

De Bossche bol bestond al, nu is er de Bossche kraan. Als we hier over een jaar staan, moet heel Nederland de Bossche kraan kennen

• Maarten Kierkels, ontwerper Bossche kraan

De kamer kan 240 graden draaien dus logees bepalen zelf hun uitzicht. De hotelkamer heeft het uiterlijk van een hijskraan behouden. Kierkels: “Dat was ook de bedoeling, we hebben respect voor de kraan die hier zoveel werk heeft verricht op de Tramkade.”

Kierkels hoopt dat de kraan een begrip wordt in Den Bosch. “We willen écht dat het een icoon van de stad wordt. De Bossche bol bestond al, nu is er de Bossche kraan. Als we hier over een jaar staan, moet heel Nederland de Bossche kraan kennen.”