advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Bossche kunstenaar exposeert portretten JBZ-medewerkers met speciale mondkapjes

Mariëlle Lapidaire uit Den Bosch maakte portretten van dertig medewerkers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis die een mondkapje droegen van materiaal dat JBZ in de eerste coronagolf als cadeau had ontvangen. De resultaten zijn vanaf 3 maart te zien in de online tentoonstelling 'In de schaduw van de maan'.

De kapjes die het ziekenhuispersoneel draagt zijn gemaakt van chipszakjes, paashaasfolie of zelfs een tosti-ijzer. Bij elk portret vertelt een medewerker van het JBZ een persoonlijk verhaal. "Het bizarste dat ik heb meegemaakt is dat ik in mijn eentje op de weg reed naar mijn werk", vertelt bijvoorbeeld IC-verpleegkundige Jeroen Jansen. "Wij hebben geen pauze gehad. Wij zijn misschien wel steeds harder gaan werken", zegt microbioloog Peter Wever (foto). 

Details

"Als kunstenaar neem ik op een andere manier waar, anders dan bijvoorbeeld journalisten of historici. Ik wil iets grijpen waar mensen doorgaans geen oog voor hebben, maar wat ze wel meemaken en verder in zich meedragen. Details die - als het stof van deze roerige tijd is neergedaald - niet bedolven mogen raken, omdat ze later veelbetekenend of helend kunnen zijn’, betoogt Lapidaire over haar tentoonstelling. Voor de foto’s werkte de kunstenares samen met haar dochter, social designer Fides Lapidaire.

Zonsverduistering

Behalve foto's werden er ook grindzinnen op de daken van het JBZ gelegd. De zinnen van witte kiezelsteentjes komen uit de verhalen van de ziekenhuismedewerkers. De titel van de expositie ligt er ook tussen. ‘In de schaduw van de maan’ verwijst naar corona. De kroon die ontstaat als tijdens een zonsverduistering de zon volledig in de schaduw van de maan komt te liggen. Ook de datum van de start van de expositie, 3 maart, is niet toevallig gekozen. Exact één jaar eerder werd namelijk de eerste coronapatiënt in het Bossche ziekenhuis opgenomen.

De expositie is vanaf woensdag te zien via de website en social media van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.