Bossche lintjesregen: negentien koninklijke onderscheidingen uitgereikt

Negen vrouwen en tien mannen uit de gemeente ’s-Hertogenbosch hebben dinsdag tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding in ontvangst mogen nemen. Drie van hen mogen zich nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

De gedecoreerden werden ’s ochtends thuis persoonlijk geïnformeerd door burgemeester Mikkers over het goede nieuws. De uitreiking van de versierselen was ’s middags in het tijdelijke Theater aan de Parade in de Brabanthallen. De volgende mensen zijn dit jaar onderscheiden:

José van der Biezen-Van der Doelen (59) uit Nuland, Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Ze is sinds 1991 als vrijwilliger actief op het gebied van welzijn, sport en natuur. Onder meer bij Buurtvereniging De Raadhuisrakkers, rijvereniging De Paardenvriend en ponyclub De Paardenvriendjes. Ook zet ze zich in voor de KNHS, de Agrarische Natuurvereniging d’n Beerse Overlaat en de ZLTO.

Jan Heijmans (78) uit Nuland, Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

De heer Heijmans zet zich sinds 1965 vrijwillig in voor de cultuurhistorie en het kerkelijk leven, vooral bij het Gilde Sint Antonius Abt. Hij was instructeur van de tamboers en hield zich bezig met renovatie en onderhoud. Als vaandrig was hij bij alle activiteiten van het gilde betrokken.

Sjef van Helvoirt (79) uit Nuland, Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Zet zich al jaren in voor de Heemkundewerkgroep Nuwelant, waar hij archiefstukken fotografeert en inventariseert. Ook werkt hij op verschillende fronten voor gemeenschapsblad De Klepel en voor het Historisch Periodiek Spoorzoeker.

Gerry van der Schoot (60) uit Nuland, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

Decorandus is 22 jaar vrijwillig actief, eerst als Deken Schrijver en sinds 2006 als Hoofdman van het Gilde Sint Antonius Abt in Nuland. Onder zijn leiding is het Gilde binnen Nuland een belangrijke en toonaangevende vereniging geworden. Van der Schoot is ook bestuurslid bij verschillende overkoepelende gildebesturen en organiseert grote nationale en internationale gildebijeenkomsten. Ook was hij mede-oprichter en voorzitter van de Dorpsraad Nuland en is hij presentator van de tonspreekavonden in Nuland.

Jolien van der Heiden-De Vos (55) uit Rosmalen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Zij vervult sinds 2000 verschillende functies op basisschool De Vlek en Educatief Centrum Sparrenbos. Ook zet ze zich in voor de Parochie Heilige Maria, bijvoorbeeld bij de communieviering en voor de misdienaars. Ze richt zich ook op jonge gezinnen om die meer te betrekken bij het kerkelijk leven. 

Theo Coppens (76) en Henny Coppens-Van Griensven (78) uit Rosmalen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Het echtpaar vervult al jaren een belangrijke rol binnen verschillende parochies en bij de plaatselijke afdeling van De Zonnebloem. Het gaat dan om functies als het penningmeesterschap, het organiseren van activiteiten en het bezoeken van mensen thuis.

Will van Schaijk (74) uit Rosmalen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Binnen de Heilige Annakerk in Hintham speelt de heer Van Schaijk al decennia een belangrijke rol. Hij organiseert diverse activiteiten, leidt de bouwgroep van de kerststal en helpt bij openbare manifestaties. Ook zorgt hij voor onderhoud van de kerk en de begraafplaats. Hij zet zich ook in voor het koor en assisteert bij uitvaarten. 

Tine Hutten (82) uit Rosmalen, Lid in de Orde van Oranje Nassau:

Mevrouw Hutten was betrokken bij de oprichting van Silva Ducis, een businessclub voor personen van boven de 55. Ze is ook actief bij de Vincentiusvereniging waar ze onder meer voorzitter is van het sociaal restaurant. Verder is Tine Hutten ook bestuurslid bij woonzorgcentrum Hof van Hintham, onderdeel van zorgaanbieder Vivent. Hof van Hintham is een centrum voor mensen met dementie. 

Pim Sampers-Leusen (79) uit Den Bosch, Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Decoranda zette zich jarenlang in voor de hulp aan ouders en familie van drugsverslaafde kinderen. Dat deed ze via een landelijke stichting, later was ze ook mede-oprichter van het Steunpunt Zelfhulp. Hierin vinden lotgenoten steun in hun herstelproces. Mevrouw Sampers-Leusen is momenteel gastvrouw en kantinebeheerder bij biljartcentrum Maassingel.

Phily Goosen-Nouwens (75) uit Den Bosch, Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Zij was jarenlang als vrijwilliger op bestuurlijk gebied actief in het onderwijs, kerkelijk leven en de cultuur. Zo zette ze zich in voor de Mgr. Bekkersschool, de Parochie Annakerk West en voor de Oeteldonksche Club. Daar was ze via een groot aantal commissies vooral bezig met de jeugd. Ook was ze bestuurslid van Stichting October 1944. Daar speelde ze een belangrijke rol bij de 60e, 65e en 70e viering van de bevrijding van de stad.

Maarten Helmich (74) uit Den Bosch, Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

De heer Helmich vervulde in de loop der jaren een groot aantal vrijwilligersfuncties. Hij zette zich in voor voetbalclub OSC en voor de ouderraad van het Jeroen Bosch College. Hij werkte ook voor In de Roos waar mensen met een beperking worden begeleid. Helmich is ook actief voor Huis73, is klusjesman bij Antoniegaarde en bestuurt de seniorenbus.

Bert Brunninkhuis (72) uit Den Bosch, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

De heer Brunninkhuis is de laatste jaren vooral bekend als voorzitter van Q-uestion en bestuurslid bij Q-support. Hij komt op voor de belangen van mensen die zijn getroffen door Q-koorts, waar hij zelf ook nog steeds klachten van ondervindt. Hij is daarnaast in diverse functies actief geweest op het gebied van sport, welzijn en cultuur. In Den Bosch is dat onder meer als voorzitter van het ensemble Cappella Pratensis.

Betsie Loeffen (85) uit Den Bosch, Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Mevrouw Loeffen is al sinds 1980 actief voor stichting Natuureducatie Bleijendijk. Daar wordt natuuronderwijs gegeven aan kinderen van lagere scholen uit de regio. Mevrouw Loeffen zet zich ook in voor de Congregatie van de Dochters van Maria en Joseph. Daar geeft ze naailes aan migranten, waarbij het sociale contact en het leren van de Nederlandse taal ook een belangrijke rol speelt.

Jos Versfeld (72) uit Den Bosch, Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Sinds 1980 is hij bestuurslid en jeugdtrainer bij badmintonvereniging DENO. Hij is ook in verschillende functies actief geweest bij Watersportvereniging Neptunus. Versfeld zet zich ook in voor de werkgroep Landschapsbeheer van de IVN en is schipper op de salonboot ‘Frederik Hendrik’ van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Sinds 2014 is hij coördinator van de buurtpreventie in de Schutskamp/Kruiskamp.

Bea Wolf-Grevers (67) uit Den Bosch, Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Sinds 1981 is decoranda voorzitter van de evenementen commissie, aanspreekpunt/coach lief en leed commissie, voorzitter kledingcommissie, vertegenwoordiger van haar stempartij en voorzitter van de reiscommissie van het 76-koppig tellende Jeroen Bosch Koor. Ze onderhoudt de contacten met andere koren in binnen- en buitenland. Ze is voorzitter van de concertreis organisatie. Daarnaast is ze actief in de voorbereiding- en uitvoering van de werkzaamheden bij de concerten en onderhoudt ze contacten met koorleden die ziek zijn of anderszins ondersteuning nodig hebben. In 2005 is decoranda toegetreden tot het bestuur in de rol van secretaris.

Hans van Dartel (71) uit Den Bosch, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

Decorandus is sinds 1983 als vrijwilliger bezig op het gebied van zorg, onderwijs en de kerk. Landelijk zette hij zich in voor ethische ondersteuning binnen de verpleging en verzorging. Dat deed hij via verschillende netwerken en stichtingen. Verder was hij bestuurslid van de Jenaplanschool Antonius Abt in Engelen en is hij voorzitter van de Seniorenvereniging Engelen en Bokhoven. Van Dartel was ook actief voor de parochie Sint Lambertus en bouwvereniging St. Willibrordus.

Yvonne Schram (65) uit Den Bosch, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

Mevrouw Schram is in Den Bosch bekend van diverse politieke functies. Ze was gemeenteraadslid en was ook in twee gemeenten wethouder. Ze vervulde een groot aantal nevenfuncties op de terreinen religie, welzijn, economie en erfgoed. Momenteel is Yvonne Schram onder meer voorzitter van het Bisschop Bluyssen Fonds dat financiële hulp biedt aan mensen met een beperking. Internationaal is Schram voorzitter van de Stichting Kids Future Indonesia.

Theo Libregts (57) uit Den Bosch, Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

De heer Libregts is zeer betrokken bij de Brede Bossche School in Nieuw Zuid in Den Bosch. Hij speelt een belangrijke rol als bemiddelaar tussen de burgers, overheid en welzijnsorganisaties. Libregts organiseert veel activiteiten vanuit de BBS zoals het kindercarnaval, het ouderendiner, de Hollandse avond en de bingo-avonden. Ook was Libregts vrijwillig actief bij Farent.

advertentie Banner Bochane 2023 Gecentreerd
Oss wil er de komende jaren 680 laadpalen bij; provincie regelt nieuw contract
ELEKTRISCH RIJDEN

Oss wil er de komende jaren 680 laadpalen bij; provincie regelt nieuw contract

ELEKTRISCH RIJDEN

Oss wil er de komende jaren 680 laadpalen bij; provincie regelt nieuw contract

De gemeente Oss denkt tot 2030 zo’n 680 nieuwe elektrische laadpalen te gaan plaatsen. Omdat volgend jaar het contract met energiebedrijf Vattenfall afloopt, gaat de provincie voor alle gemeenten een nieuwe aanbieder zoeken.

Herinrichting Maasstraat moet sluipverkeer uitbannen
WERKZAAMHEDEN

Herinrichting Maasstraat moet sluipverkeer uitbannen

Het sluipverkeer moet met de reconstructie van de Maasstraat in Uden ontmoedigd worden. Daarom gaat de gemeente in december de weg opnieuw inrichten.

BrabantWonen hakt de knoop door: Citadelhofje in Den Bosch wordt gesloopt
NIEUWBOUWPLANNEN

BrabantWonen hakt de knoop door: Citadelhofje in Den Bosch wordt gesloopt

De 15 woningen in het Citadelhofje in Den Bosch worden gesloopt om plaats te maken voor vervangende nieuwbouw. Dat besluit heeft woningcorporatie BrabantWonen nu definitief genomen.

Eerder beschoten Osse schoenenwinkel nu ontsnapt aan brandstichting
MOLOTOVCOCKTAIL

Eerder beschoten Osse schoenenwinkel nu ontsnapt aan brandstichting

Bij schoenenwinkel Peijnenburg in Oss is afgelopen zondag een mogelijke brandstichting voorkomen, zo meldt de politie. De winkel werd op 15 september ook al beschoten.

Asbestplaten midden op de weg gedumpt in Haarsteeg
112

Asbestplaten midden op de weg gedumpt in Haarsteeg

In het buitengebied van Haarsteeg zijn dinsdagavond asbestplaten en wat vuilniszakken gedumpt. De stapel lag midden op de Maashoevenweg.

Minister-president van Oeteldonk stapt per direct op: 'Fundamenteel verschil van inzicht'
OETELDONKSCHE CLUB

Minister-president van Oeteldonk stapt per direct op: 'Fundamenteel verschil van inzicht'

De Oeteldonkse minister-president Anita Maas heeft besloten per direct op te stappen. De voorzitter van de ministerraad zou na carnaval 2024 pas afscheid nemen, maar doet dat nu eerder vanwege een fundamenteel meningsverschil.

advertentie Banner Bochane 2023 Gecentreerd
Eerder beschoten Osse schoenenwinkel nu ontsnapt aan brandstichting
MOLOTOVCOCKTAIL

Eerder beschoten Osse schoenenwinkel nu ontsnapt aan brandstichting

Bij schoenenwinkel Peijnenburg in Oss is afgelopen zondag een mogelijke brandstichting voorkomen, zo meldt de politie. De winkel werd op 15 september ook al beschoten.

Asbestplaten midden op de weg gedumpt in Haarsteeg
112

Asbestplaten midden op de weg gedumpt in Haarsteeg

In het buitengebied van Haarsteeg zijn dinsdagavond asbestplaten en wat vuilniszakken gedumpt. De stapel lag midden op de Maashoevenweg.

Minister-president van Oeteldonk stapt per direct op: 'Fundamenteel verschil van inzicht'
OETELDONKSCHE CLUB

Minister-president van Oeteldonk stapt per direct op: 'Fundamenteel verschil van inzicht'

De Oeteldonkse minister-president Anita Maas heeft besloten per direct op te stappen. De voorzitter van de ministerraad zou na carnaval 2024 pas afscheid nemen, maar doet dat nu eerder vanwege een fundamenteel meningsverschil.