Bossche marktkooplui bezorgd over nieuwe regelgeving: ‘Daar krijg je slapeloze nachten van’
Door nieuwe regelgeving moeten marktkooplui in Den Bosch mogelijk over vijftien jaar weg met hun kraam. En dat levert bezorgde reacties op vanuit de bestaande kramen.
Vrijdagochtend 11:30 uur, markt in Den Bosch. Een begrip onder klanten uit de wijde omtrek én marktkooplui zelf. zoals Monique Reuvers van Reuvers Fruit en Exoten. Zij wil graag langer met haar kraam in Den Bosch blijven staan: “Ik hoop nog een flink aantal jaren. Een jaar of twintig zeker.”
Maar dat lijkt iets te optimistisch gedacht. Want waar de marktkooplui nu nog een eeuwigdurende vergunning hebben, gaat daar binnenkort verandering in komen. Over vijftien jaar verloopt de vergunning van de bestaande marktkramen en aan de hand van een puntensysteem, waarbij onder meer wordt gekeken naar het uiterlijk van de kraam en het gedrag van de verkoper, wordt bepaald wie een nieuwe plek op de markt krijgt.
De gemeente wil op die manier meer mensen een kans gunnen om op de markt te kunnen staan, maar de marktkooplui zelf – onder wie Reuvers - vinden die ontwikkeling een stuk minder positief. “Want we zijn nog hartstikke jong. Dat betekent dat we na vijftien jaar opnieuw moeten inschrijven en dan is het nog maar de vraag of we plaats krijgen.”
Solliciteren
Volgens Mariska van Esch van biologische boerderij ‘De Schoffel’ is de gewijzigde regelgeving voornamelijk voor jongere marktkooplui een probleem. “Zij zijn nog maar vijftien jaar zeker van een plek op de markt. En zeker bij de kramen waarvan er meerdere zijn, wordt dat heel lastig.”
Biologische slager Chris Dammers is één van die jongere marktkoopmannen. “Als jonge ondernemer wil ik investeren. Ik heb net een nieuwe verkoopwagen besteld en toen kwamen de veranderingen omtrent de vergunningen. Dat is wel iets waar ik me zorgen om maak, omdat ik nog wel twintig jaar de markt op wil. Ik zal een keer ergens anders moeten solliciteren.”
Slapeloze nachten
Ad Krol staat met zijn viskraam al 56 jaar op de markt in Den Bosch, maar ook hij maakt zich zorgen. “Mijn dochter is bezig om de zaak verder over te nemen. Dan praat je over een kleine miljoen euro. Maar als je geen zekerheid hebt, kun je het ondernemerschap wel hebben, maar dat wil niet zeggen dat ze de mogelijkheden krijgt via de overheid of een bank om de zaak gefinancierd te krijgen. Daar krijg je slapeloze nachten van.”
Dammers heeft nog wel een boodschap voor de gemeente: "Wij staan hier met hart en nieren, met regen, wind en weer onze producten te verkopen. We zijn er altijd. En ik ben benieuwd wat de klanten hiervan vinden. Ik denk dat je heel veel weerstand gaat krijgen, dus het is te hopen dat het niet zo ver komt.”
Op 13 juli stemt de gemeenteraad over de plannen.