advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Bossche marktkooplui in onzekerheid: ‘Dit is zo extreem’

Ook de marktkooplui in Den Bosch voelen de gevolgen van de coronacrisis. Ze zitten in onzekerheid, maar laten zich nog niet uit het veld slaan.

Woensdagochtend, kwart over elf. Normaal gesproken is dat het moment waarop het lekker druk is op de weekmarkt in de binnenstad. Maar net als in alle andere sectoren, voelen ze ook hier de gevolgen van de coronacrisis.

Schuilkelder
En dat geldt voor jong, maar ook zeker voor oud. Daarvan is visboer Henk Huiskes een tekenend voorbeeld: “Ik ben hier op de markt zowat geboren. Dit is zo extreem, dat kun je niet voorkomen. Als er oorlog zou zijn, kun je de schuilkelder induiken. Maar hier sta je open en bloot voor."

Vernietigd
Ook voor bloemenhandel is de coronacrisis een regelrecht drama. De export staat volledig stil en dat heeft volgens bloemenhandelaar Geert Sleutjes verregaande consequenties: “Er zijn meerdere filmpjes in de media geweest dat alles vernietigd werd. Duizenden, duizenden karren met bloemen. Heel triest. Ik wil het niet zien. Wij krijgen hier ook last van. Alles heeft een gevolg." 

(Tekst gaat door onder de video)

Het valt overigens op dat de oudere marktkoopmannen zoals de vader van Sleutjes, ondanks alle waarschuwingen nog ‘gewoon’achter hun kraam te vinden zijn. “Hij is ook nog eens hartpatiënt. Maar ja, de markt is zijn leven, zonder markt geen leven. Hij gaat toch naar de markt. Het is gewoon zijn ding. Ik heb er niks tegenin te brengen."