Bossche politiek blij met langgekoesterd nieuwbouwplan voor sociale huurwoningen: ‘Het kan dus wel’
Het nieuwbouwplan voor 76 sociale huurwoningen die aan de Rijnstraat in Den Bosch moeten gaan verrijzen, kon dinsdagavond de goedkeuring van de Bossche politiek wegdragen. Het parkeren is daarentegen wél een punt van zorg.
“Ik heb hard m’n best gedaan, maar ik ben bang dat mijn fractie dit een ontzettend goed plan vindt. Complimenten richting de wethouder: het kan dus wel.” Met die woorden sprak SP-raadslid Bram Roovers dinsdagavond tijdens de commissie ‘omgeving’ zijn bewondering uit over het plan waarbij woningcorporatie Mooiland 76 sociale huurwoningen bouwt op de locatie Rijnstraat 4, dat voorheen diende als kantoorpand van Vivent en waar ook de centrale huisartsenpost in huisde.
En waar de SP het woonbeleid sowieso al hoog in het vaandel heeft staan, schaarden verschillende andere partijen zich achter de opmerkingen van Roovers, waaronder de PvdA van Fouad Kabbouti: “Met verbazing hebben we van dit plan kennisgenomen. 76 woningen, allemaal sociaal en ook nog eens in de categorie van 620 euro per maand. Als we dan terugkijken naar andere plannen zeggen wij ook; ‘het kan dus wel’.”
Alles moet worden opgelost met deelmobiliteit - het ‘hocus pocus parkeren pas’-maatwerk – maar we wentelen nu alles af op de openbare ruimte.
Hanneke Welten, VVD-raadslid.
Het nieuwbouwplan zelf werd dus grotendeels positief ontvangen - al toonde D66 zich tamelijk verbolgen over het feit dat er geen middenhuur in het plan is opgenomen - maar dat gold niet voor de parkeergelegenheid. Of beter, het veronderstelde gebrek aan parkeergelegenheid. Hanneke Welten (VVD) trok daarover fel van leer.
“Wij blijven ons zorgen maken over de verkeersafwikkeling en met name het aantal parkeerplekken. Er zijn er 118 nodig, en er komen er 74 en zes deelauto’s. Alles lijkt maar te moeten worden opgelost met deelmobiliteit - het ‘hocus pocus parkeren pas’-maatwerk – maar we wentelen nu alles af op de openbare ruimte.”
Ervaring
Paul Kagie (Leefbaar ’s-Hertogenbosch) pleitte vervolgens voor een ‘indringende’ discussie over de parkeernorm en Sjef van Creij (Gewoon ge-DREVEN) stelde zelfs dat er niet aan de parkeernorm wordt voldaan. “Je kunt wel zeggen; die 74 parkeerplaatsen zijn er en de rest lost het maar op, maar waarom is er voor deze oplossing gekozen?”
Wethouder Roy Geers nam de complimenten over het plan uiteraard gretig in ontvangst, ‘ik word er bijna een beetje verlegen van’, maar diende ook de discussie over het parkeerprobleem van repliek. “Met de parkeernota die u heeft vastgesteld wordt gewerkt aan onze plannen. Dit plan voldoet aan die nota, met de deelmobiliteit erbij. Daar hebben wij als gemeente niet de ruime ervaring in, maar elders in Nederland wel, zoals in de gemeente Eindhoven met de wijk Strijp-S. Dat geeft een beeld van hoe het ingezet kan worden.”
Worsteling
Daar reageerde Welten op: “We hebben een afspraak gemaakt met betrekking tot het parkeren afwentelen op de openbare ruimte. Dat kon in een cirkel rondom het stationsgebied en elders niet. Maar dat gebeurt hier wel! Ons verzoek is om het gesprek aan te gaan om meer parkeergelegenheid te realiseren. Het is een kans.”
In beantwoording daarop gaf Geers aan dat tijdens een peiling in de omgeving die potentiële parkeerproblematiek niet prominent naar voren kwam: “Ik snap de spanning - de worsteling - die VVD en andere partijen voelen. Maar die worsteling die u heeft, is niet in de omgeving aanwezig.”
VVD, PVV, Gewoon ge-DREVEN, Leefbaar ’s-Hertogenbosch, De Bossche Groenen en D66 nemen het voorstel terug naar de fractie en daarom zal het in de raadsvergadering van dinsdag 13 juli als bespreekstuk worden behandeld.