Bossche politiek verdeeld over komst nieuwe Kaaihal

Wordt het een tijdelijk theater in een nieuwe Kaaihal of wordt uitgeweken naar de Brabanthallen? Afgelopen week bleken een aantal Bossche politici niet alleen van mening te veranderen, maar het ook flink met elkaar oneens te zijn. Zelfs binnen de coalitie.

De Verkadefabriek en het Theater aan de Parade presenteerden eind november een plan voor een nieuwe Kaaihal op de Tramkade. In die tijdelijke hal is er naast de door het theater te programmeren voorstellingen ook ruimte voor andere culturele, urban en maatschappelijke programmering, maar ook voor evenementen. 

Het nieuwe onderkomen wordt gefinancierd zonder subsidie van de gemeente, liet de Verkadefabriek eerder weten. Wel blijkt nu dat de gemeente de grond dan gratis ter beschikking moet stellen aan de Verkadefabriek. Het cultuurpodium zou ook wensen hebben op het gebied van de infrastructuur en de parkeeropbrengsten. Er zouden dus wel indirecte kosten verbonden zijn aan het nieuwe initiatief. 

Nieuw concept Brabanthallen
Daarnaast kwam eind januari ineens het nieuws dat de Brabanthallen met een concept komt dat vergelijkbaar is met de AFAS Live. Er moet ruimte komen voor 3600 zitplaatsen of 6000 staanplaatsen. En ook uitbater Libéma biedt het Theater aan de Parade een plek aan en vraagt geen cent subsidie.

Zowel VVD als D66 waren in eerste instantie voor de bouw van een nieuwe Kaaihal naast de Verkadefabriek op de Tramkade. Dat lieten beide partijen weten tijdens de nieuwjaarsrecepties, maar op dat moment waren de plannen van de Brabanthallen nog niet bekend. 

Vooral de VVD lijkt er nu anders tegenaan te kijken. “Ik vind niet dat we twee zalen die in elkaars vaarwater gaan zitten moeten faciliteren. Zeker niet als één van de twee daar eigenlijk indirect gemeenschapsgeld voor nodig heeft”, zegt fractievoorzitter Ralph Geers.

Ook D66 nuanceert ook enigszins het aanvankelijke enthousiasme. Fractievoorzitter René van den Kerkhof zegt: “D66 staat zoals bekend positief tegenover de komst van het tijdelijke theater naar de Tramkade. Dat past goed bij deze culturele hotspot en bij de Cultuurstad van het Zuiden. Uitgangspunt daarbij blijft dat het tijdelijke theater onder aan de streep de gemeente geen extra geld gaat kosten.” Ook vindt Van den Kerkhof het belangrijk dat beide partijen elkaar opzoeken, om onder meer programmering met elkaar af te stemmen.

Reactie wethouder
D66-wethouder Mike van der Geld zei deze week bij een speech in de Verkadefabriek positieve dingen over de nieuwe Kaaihal, al was het in bedekte termen. “Waar het de Tramkade en de Kop van ’t Zand betreft zijn we overigens volop bezig met nadenken over de toekomst van dit prachtige gebied.”

Hij vervolgt: “En natuurlijk kijken we hoe we alle puzzelstukjes daar zo goed mogelijk kunnen leggen. Ook waar het gaat om de mogelijke nieuwe Kaaihal. Dat denken over de toekomst van dit gebied gebeurt nu nog in relatieve stilte, of beter gezegd relatief zwijgen. Want net als in de muziek bestaat er geen absolute stilte. Maar ik verzeker jullie, zwijgen staat niet gelijk aan niets doen.”

GroenLinks laat bij monde van fractievoorzitter Esther de Ruiter in een reactie weten dat de Kaaihalplannen wel een kans moeten krijgen: “We moeten gewoon met elkaar in gesprek. Wat zijn de mogelijkheden en wat betekent het als we Cultuurstad van het Zuiden willen zijn?” 

De Ruiter zegt dat GroenLinks nog steeds een voorkeur heeft voor een nieuwe Kaaihal: “Bij de Brabanthallen denk ik toch vooral aan popconcerten en grote evenementen en bij de Kaaihal aan de urban scene en theatervoorstellingen. En als je goede afspraken maakt kunnen beiden naast elkaar bestaan.”

Spruitjeslucht en kruideniersmentaliteit
Pieter Paul Slikker, fractievoorzitter van de PvdA, schreef naar aanleiding van de gebeurtenissen deze week een opinieartikel. Daarin zegt hij: “Helaas lijkt de spruitjeslucht en de kruideniersmentaliteit alweer teruggekeerd. Zonder ook maar een minuut discussie gevoerd te hebben worden de plannen van het Theater aan de Parade en de Verkadefabriek om tot een nieuwe eventhal, een tijdelijk theater en een hot-spot voor vernieuwende cultuur te komen van de hand gewezen.”

Slikker zegt tegen Dtv dat hij benieuwd is hoe de twee progressieve partijen (D66 en GroenLinks) nu gaan reageren. “Laten ze zich nu blijvend gijzelen door dit soort economische calculaties van de VVD die als het over het bedrijfsleven gaat bakken met geld wil uittrekken, maar als het om het nieuwe cultuur gaat denken: ‘daar mag geen dubbeltje bij’ of ze dat een halt durven toeroepen.”

advertentie <p>Banner Trined 0719</p>

Lees ook deze artikelen