Bossche politiek wil de hoogte in bij Station Oost: 'the sky is the limit!'
Het moet een paradijs worden, de nieuwe woonwijk in het gebied Station Oost in Den Bosch. Veel groen, ruimte voor sport en - niet onbelangrijk - tot wel 2.000 woningen die broodnodig zijn. Maar komen die wel goed terecht en is de gemeente ambitieus genoeg?
De gemeente Den Bosch is er trots op: het zogeheten ambitiedocument waarin tientallen Bosschenaren volgens wethouder Roy Geers (Rosmalens Belang) konden dromen over het nieuwe gebied Station Oost, een gebied dat tot nu toe te boek staat als saai, lelijk en grijs. De uitkomst van die dromen staat nu op papier.
Geers gaf in januari voor de camera van Dtv Nieuws al een toelichting op de plannen. Dinsdagavond was het woord aan de Bossche raadscommissie omgeving om wat van de plannen te vinden. Daarbij ging het zoals verwacht vooral over het omvangrijke woningplan.
De hoogte in
Want een opgeknapt station is mooi, betere bereikbaarheid naar het centrum is ook fijn, maar waar Den Bosch vooral behoefte aan heeft is woningen. "Je bent als 25-jarige gewoon kansloos" en "Den Bosch is niet meer te betalen, een huis kost hier minimaal drie ton" vatten Paul Kagie (Leefbaar 's-Hertogenbosch) en Fouad Kabbouti de situatie respectievelijk samen.
Den Bosch is niet meer te betalen, een huis kost hier minimaal drie ton.
Faoud Kabbouti (PvdA)
Het vooruitzicht op 1.500 tot 2.000 woningen (zoals in de plannen staat) in een stad waar de woningnood enorm is, doet vrijwel alle partijen in Den Bosch dan ook watertanden. Maar de plannen stillen de honger niet: verschillende partijen willen meer ambitie van verantwoordelijk wethouder Geers zien.
Zo willen D66 en de PvdA dat de gemeente de hoogte in gaat bouwen. René van den Kerkhof (D66): We zien afbeeldingen waarop tien verdiepingen staan afgebeeld; dat kan ambitieuzer. Dit is wat ons betreft de enige plek waar je nog hoog kan bouwen, tot boven de 100 meter. The sky is the limit."
Kabbouti (PvdA): "De voorgenomen bouwhoogtes zijn niet genoeg. Dit is dé kans om eens écht ambitie te tonen." Geers bleef op de vlakte wat betreft de hoogte. "Ik kan hier wel meters gaan noemen, maar dat is niet verstandig. Torens van 100 meter hoogte zorgen niet direct voor meer woningen."
Dit is wat ons betreft de enige plek waar je nog hoog kan bouwen, tot boven de 100 meter. The sky is the limit.
René van den Kerkhof (D66)
De woningen die er komen, hoog of laag, voor wie zijn die? De gemeente hanteert voor elk woningbouwproject de volgende regels: minimaal 30% sociale huur, minimaal 20% middenhuur & goedkope koop, en maximaal 50% dure huur en (middel)dure koop. Bij deze nieuwe wijk is dat niet anders, tot onvrede van GroenLinks en SP.
Steven van Slageren (GroenLinks): "Ga bij dit project nu eens uit van méér dan 30% sociale woningbouw. We hebben niet voor niets afgesproken dat 30% een minimum is, maar zien vaak dat het in de praktijk een maximum is."
Bereikbaarheid
Geers gaf tegenover Dtv aan in 2022 al te gaan willen bouwen op het oude transferium. Het aantal parkeerplekken zal daarbij hard teruglopen, omdat de gemeente inzet op deelvervoer, gedeelde parkeerplaatsen en een beter gebruik van het openbaar vervoer en fietsen.
Hanneke Welten maakt namens de VVD een pas op de plaats: eerst een nieuw transferium, dan pas bouwen op de plek van het transferium de Vliert, luidt het standpunt van de partij. "Wij krijgen het idee dat de auto gebombardeerd wordt tot ondergeschikt vervoersmiddel. Je kan auto’s ombouwen tot elektrische auto's, maar ook die moet je parkeren."
Wij krijgen het idee dat de auto gebombardeerd wordt tot ondergeschikt vervoersmiddel.
Hanneke Welten (VVD)
Het ambitiedocument staat op de agenda voor de raadsvergadering van 9 maart.