advertentie Banner SNLR.nl

Bossche Q-koortspatiënte vlucht voor corona

Caroline van Kessel uit Den Bosch is Q-koortspatiënte en is vanwege het coronavirus tijdelijk verhuisd naar Schiermonnikoog. 

Van Kessel wil geen enkel risico nemen en wil op het waddeneiland blijven tot de coronacrisis voorbij is, zegt zij in een gesprek via Skype met Dtv Nieuws.

Drastische maatregel

Een drastische voorzorgsmaatregel noemt ze het zelf, want ze laat man en kind thuis in Den Bosch achter. Van Kessel heeft aan de Q-koorts aangetaste longen overgehouden en met het oog op het coronavirus behoort ze daarom tot de risicogroep: “Dat beangstigde mij. Waarom laat ik me opsluiten in een gebied waar het toch al zo heerst? En ik had gewoon behoefte aan frisse lucht en toch ook wel het loslaten van een trauma bij het zien van de beelden van al die zieke mensen in de ziekenhuizen.”

Slechte lucht

Juist in de regio Noordoost Brabant, waar ook de Q-koorts begon, is sprake van veel ouderen die overlijden aan het coronavirus. Volgens oncologisch chirurg Ignas van Bebber uit Nuland is dat geen toeval. Volgens hem is er door de slechte luchtkwaliteit in het gebied sprake van veel 70-plussers met COPD. De intensieve veehouderij met de uitstoot van ammoniak, fijnstof en stikstof is daarbij de schuldige, vinden Van Bebber en Van Kessel.

De arts pleit daarom voor snelle maatregelen om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit in het gebied verbetert: “Als we ons leefmilieu blijven verzieken, dan verzieken we onszelf, en dat bewijst zich als het ware.”