advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Bossche raad wil geen bezuiniging op natuureducatie

Geen bezuiniging op natuureducatie en de ambtelijke processen moeten een stuk efficiënter worden. Dat gaven de partijen in de Bossche gemeenteraad maandagavond mee aan het college van B en W.

Het was de laatste van een serie commissievergaderingen die vooruitliepen op de raadsvergadering van 7 juli. Daarin moet de raad aangeven wat zij aan wil met de begroting van dit jaar en de Voorjaarsnota van komend jaar. Vanwege de coronacrisis moet er flink bezuinigd worden, daar is iedereen het over eens. De vraag is alleen waarop, en wat er dan zeker behouden moet blijven. 

In de commissie van maandag (omgeving) zaten niet echt de hele zware onderwerpen. Toch vielen hier ook nog wel wat noten te kraken. Zo bleken de partijen dus redelijk eensgezind over natuur- en milieueducatie. Daar kan beter niet op bezuinigd worden, zo was de boodschap. Voor wethouder Mike van der Geld was dat ook geen ‘moetje’, zo gaf hij aan, maar hij is wel benieuwd met wat voor dekking de partijen dan komen op 7 juli.

‘Lean and mean’

Een ander breedgedragen standpunt binnen veel partijen, waaronder coalitiepartijen CDA, Rosmalens Belang en VVD, is dat er wel wat efficiënter gewerkt kan worden binnen de gemeentelijke organisatie. ‘Lean and mean’ was daarbij het toverwoord. Minder rompslomp en burgers die sneller weten waar ze aan toezijn is dan het doel. Volgens wethouder Roy Geers is dat iets wat zeker de aandacht heeft van het college, al betwijfelt hij dat er echt veel geld mee te besparen valt. En daarbij is het in ‘Nederland regelland’ nu eenmaal zo dat je niet zomaar aan afspraken en regels voorbij kunt gaan, aldus Geers. 

De wethouder heeft wel goede hoop dat het allemaal een stuk simpeler en sneller gaat lopen als eenmaal de nieuwe Omgevingswet wordt ingevoerd. Die moet namelijk gaan leiden tot minder regels en een meer overzichtelijke wetgeving voor burgers die bijvoorbeeld zelf initiatieven willen ontplooien en iets willen gaan bouwen.