Bossche synchroonschaatsers gaan voor Nederland naar het WK
Team Ice United uit Den Bosch gaat eind maart onder leiding van een Osse coach voor Nederland meedoen aan het WK Synchroonschaatsen in Lake Placid. Dat heeft de KNSB deze week bevestigd.
De grote concurrent van het Bossche team komt uit Eindhoven en na drie kwalificatiewedstrijden in Salzburg, Rouen en Milaan kwam Team Ice United als beste uit de bus. Tot grote blijdschap van teamleider Brigitte Spies, die supertrots is op ‘haar meiden’: “Ze trainen 20 tot 25 uur in de week en hebben er echt alles voor over. Sommigen hebben zelfs twee of drie baantjes om het financieel allemaal mogelijk te maken.”
Nog onbekend
Synchroonschaatsen is in Nederland een kleine en onbekende sport. Den Bosch en Eindhoven zijn de enige grote teams, die al jaren met elkaar concurreren om afgevaardigd te worden naar het WK. Team Ice United is in 2011 opgericht en is sinds 2015 onderdeel van de Bossche Kunstrij Vereniging. “De afgelopen jaren is het niveau flink omhoog gegaan”, zegt Brigitte Spies. De KNSB stelt ook hoge eisen. Veel meiden komen uit de regio en vanwege studie en werk is het steeds weer een kunst om een goed team bij elkaar te krijgen.”
Bij het synchroonschaatsen komen 16 vrouwen tegelijk op het ijs om een kür uit te voeren. Het zijn vaak schaatsters die ook solo hebben gereden, nu ietsje ouder zijn en gekozen hebben voor een onderdeel dat lichamelijk een minder zware impact heeft. Er zitten bijvoorbeeld geen hoge sprongen in waar de gewrichten flink onder te lijden hebben.

teamiceunited.nl
Weinig geld
Met al het reizen, het benodigde materiaal en de trainingen is het geen goedkope sport. En omdat synchroonschaatsen in Nederland vrij onbekend is, staan de sponsoren ook niet in de rij, zegt teamleider Spies: “Er wordt helaas weinig geld voor vrijgemaakt. Het is geen langebaanschaatsen of shorttrack. We hebben bijvoorbeeld al lang nieuwe schaatskoffers nodig want die zijn al zeven jaar oud. Maar de meiden hebben het er allemaal graag voor over.”
Eind maart mag de ploeg dus naar het WK in Lake Placid. Medaillekandidaat zijn ze daar niet, want Nederland heeft op het gebied van synchroonschaatsen nog wel een lange weg te gaan: “We staan 20e op de wereldranglijst”, legt Spies uit. “De grote landen zijn Amerika, Canada en Finland. Daar slapen die meiden zo ongeveer met hun schaatsen aan en is het gewoon een vast onderdeel op de universiteit. Daar kunnen wij nog niet tegenop boksen.”
Brigitte Spies hoopt vooral dat haar team zich verder kan ontwikkelen en als er wat meer bekendheid en sponsorgeld komt voor de sport, dan zou dat erg welkom zijn.