Bossche theatermaker maakt nu ook kinderboek: 'Doe niets anders dan verhalen vertellen'

Lieve van Tuijl uit Den Bosch, bekend van haar eigen theaterschool, brengt deze maand haar eerste kinderboek uit. Ze heeft 'Hendrik Haver en de Superschaatsen' geschreven én geïllustreerd. "Het is een mooi uitvloeisel van mijn werk", zegt Van Tuijl trots.

Al haar hele leven is Van Tuijl bezig met verhalen vertellen. "Ik doe niets anders. Op het podium, maar ook in korte geschreven verhalen en gedichten." Met haar grafisch ontwerper Janneke Verrips legde ze afgelopen week de laatste hand aan het project. 

Modern sprookje

Kleine gebeurtenissen uit haar leven brachten Van Tuijl op het idee om een kinderboek te maken. Het boek is een modern sprookje, waarbij een kind de moed heeft om naar een woud te gaan waar volgens zijn tante een monster woont. Hendrik Haver vindt op zolder een paar superschaatsen, met daarbij een geheimzinnig gedicht. "Toen ik klein was, was ik zelf bang voor boeven op zolder. Op de een of andere manier heb ik onthouden dat mijn oom daarover een gemeen gedicht schreef. Deze elementen heb ik betrokken in het verhaal", legt Van Tuijl uit.

Toen ik klein was, was ik zelf bang voor boeven op zolder

• Lieve van Tuijl, kinderboekenschrijver

"Denk eraan Hendrik," sprak ze, "ga nooit - ik zeg nooit - naar het Waanwoud, want daar woont de bulderende Bietebauw.""De bulderende Bietebauw, tante?" vroeg Hendrik."Jazeker. De bulderende Bietebauw is een verschrikkelijk en spuuglelijk monster dat al genoeg kinderen heeft verslonden om er een flatgebouw mee te vullen," zei zijn tante."Als hij je te pakken krijgt met zijn vlijmscherpe kauw-klauwen dan ben je nog niet jarig, jongen."

Tekeningen geven nieuwe dimensie

Toen haar theaterlessen door de coronacrisis stil kwamen te liggen, besloot Van Tuijl zelf potlood en penseel ter hand te nemen en te gaan illustreren. "Het lukte wonderwel, terwijl ik het nog nooit gedaan had. De dertig tekeningen geven toch weer een nieuwe dimensie aan het verhaal." De reacties van grafisch vormgever, corrector en de kinderboekenafdeling van de Bossche boekhandel Adr. Heinen zijn erg positief. Zij spreken over een verrassend verhaal, dat knap geschreven is en aan een stuk door leest.

'Theatermaken gaat niet verloren'

Scenes en personages uit het boek kan ze later weer gebruiken bij haar theaterlessen. Een win-winsituatie dus. Daarnaast smaakt het schrijven naar meer. "Ik blijf het doen. Maar ik doe ook nog altijd aan theatermaken. Dat gaat niet verloren."

Het verhaal van Hendrik Haver bestaat uit 13 hoofdstukken en is geschikt voor kinderen van 6 tot en met 9 jaar. Hendrik Haver en de Superschaatsen is vooralsnog alleen per voorverkoop verkrijgbaar bij Lieve van Tuijl.

Bekijk hier de reportage die Dtv Nieuws maakte over de theaterschool van Lieve: